Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров – в списъка на „нередовните“ за имотни декларации пред Инспектората

Сотир Цацаров – в списъка на „нередовните“ за имотни декларации пред Инспектората

Defakto.bg

Главният прокурор подал отчет извън срока, първо пратил декларация в Сметната палата

Главният прокурор Сотир Цацаров влезе в списъка на „нередовните“ откъм отчитане на имущество магистрати. Общо те са 29, имената им са публикувани на сайта на Инспектората. От началото на годината той, а не Сметната палата, е органът, пред който съдии, прокурори и следователи ежегодно декларират имуществото си. Задължение на Инспектората вече е и да извършва имотни проверки на магистратите, както и проверки за конфликт на интереси, независимост и прочее.

Да, ама част от тружениците на Темида явно са го забравили, а някои очевидно са се и объркали. Господин Цацаров, по всичко личи, попада и в двете категории – за него е отбелязано, че е  подал имуществената си декларация извън срока, както и че е направил същия отчет пред Сметната палата. Друго известно име в списъка е на директора на националното следствие и зам.-главен прокурор Евгени Диков, който пък се е отчел само пред Сметната палата, както и досега. В края на май Диков бе избран и за член на новия ВСС от квотата на следователите.

От общо 29-те „нередовни“, посочени от Инспектората, 23-ма са декларирали имуществото си извън срока. Само двама – Цацаров и Диков, са го направили пред Сметната палата.

Разбира се, човешко е да се греши. През юни обаче една друга „грешка“ и то на институция, не на магистрат, се превърна в медийна сензация за дълго. Така Сметната палата беше отчела като „нередовен“ председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, задето не пратил имотната си декларация при тях. Наложи се от ВКС публично да разясняват новите функции и правомощия на Инспектората, възложени им с промените в съдебния закон от миналото лято. Както и да цитират съобщение на самата Сметна палата, че магистратите, включително и „тримата големи“ вече не отчитат имуществото си пред тях.

Ама на – и други, оказва се, грешат.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Един коментар

  1. Господинът главен прокурор си гласи негови роднини на ръководни държавни службички, нищо че са некъдърни до немай къде. Единственото условие е „резултати„ на гърба на невинни хора – предполагам за да има очи да ги издига. А тези привидни резултати/напъни в последствие се удрят челно в бетонна стена и в последствие търпи финансови санкции държавата или по-точно данъкоплатеца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.