Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Задочно обвинение и европейска заповед за арест за Радосвета Василева

Прокуратурата: Задочно обвинение и европейска заповед за арест за Радосвета Василева

Defakto.bg

След като в писмо до президента Румен Радев съпругата на Цветан Василев огласи, че дъщеря им Радосвета също е станала „клиент“ на прокуратурата и обяви тези действия за лична вендета срещу семейството й, държавното обвинение реагира. Със закъснение.

Ето съобщението на прокуратурата:

„Във връзка с постъпили запитвания на журналисти, Софийска градска прокуратура уведомява, че на 15.08.2017 г. е повдигнато обвинение на Радосвета Василева за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 и 2 вр. 26 ал. 1 от НК.

Привличането на обвиняемото лице е извършено задочно по реда на чл. 269 ал. 3, т.4 б.а НПК в присъствието на упълномощен от Василева адвокат.

По отношение на Василева с постановление от 15.08.2017 г. е разпоредено задържане за срок до 72 часа от установяването й с оглед осигуряване явяването й пред съда по реда на чл. 64 ал. 2 от НПК

В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването и пред разследващия орган съответно на 02.08.2017 г. и на 07.08.2017 г., като от съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат.

По делото са изискани и приложени всички необходимите справки от проведеното издирване на лицето в страната.

Видно от тях Василева е напуснала пределите на Р България на 16.08.2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане.

Тъй като въпреки положените усилия от стана на разследващите органи, местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15.08.2017 г. е издадена Европейска заповед за арест.

Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.