Последни новини
Home / Законът / И прокуратурата в Бургас се включи в битката „Сън без шум“, громи общински наредби

И прокуратурата в Бургас се включи в битката „Сън без шум“, громи общински наредби

Defakto.bg

И окръжна прокуратура Бургас се включи в битката „Сън без шум“.  На 17 август 2017 г.  прокуратурата е внесла в Административен съд-Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1 от „Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието   сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда , за безопасност на движението на територията на община Несебър”.

Атакуваната разпоредба гласи:  
„Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.
– от месец октомври до месец април включително – след 22,00 часа до 07,00 часа;
– от месец май до месец септември включително –след 24,00 часа до 07 ,00 часа.“
Тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00.“
Предвид съществуващото противоречие Окръжна прокуратура- Бургас настоява  Административен съд-Бургас да отмени горепосочената  разпоредба на чл. 3 ал.1 от Наредбата, като незаконосъобразна.

Както вече съобщихме Върховна административна прокуратура продължава проверките за спазването на правилата от подзаконови нормативни актове на общинските съвети, посветени на опазване на обществения ред, търговската дейност и др.

Поводът е рейдът на вицепремиера Валери Симеонов Черноморското крайбрежие и нарушенията на забраните за шумно озвучаване след посочените часове. При това проучване на подзаконовите актове,  публикувани на съответните интернет-страници, са установени разрешения, с които е въведен различен /по-късен/ час, до който е разрешено озвучаването, съобщава ВАП.  Открити са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

Досега конкретните случаи, разкрити до момента засягат  общините Шабла, Каварна, Варна, Несебър и с тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури.

Според прокурорите, ефектът от проверката е  отстраняване на незаконосъобразните разрешения, за да се спазва Закона за защита от шума в околната среда и осигуряване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.