Последни новини
Home / Законът / И прокуратурата в Бургас се включи в битката „Сън без шум“, громи общински наредби

И прокуратурата в Бургас се включи в битката „Сън без шум“, громи общински наредби

Defakto.bg

И окръжна прокуратура Бургас се включи в битката „Сън без шум“.  На 17 август 2017 г.  прокуратурата е внесла в Административен съд-Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1 от „Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието   сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда , за безопасност на движението на територията на община Несебър”.

Атакуваната разпоредба гласи:  
„Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.
– от месец октомври до месец април включително – след 22,00 часа до 07,00 часа;
– от месец май до месец септември включително –след 24,00 часа до 07 ,00 часа.“
Тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00.“
Предвид съществуващото противоречие Окръжна прокуратура- Бургас настоява  Административен съд-Бургас да отмени горепосочената  разпоредба на чл. 3 ал.1 от Наредбата, като незаконосъобразна.

Както вече съобщихме Върховна административна прокуратура продължава проверките за спазването на правилата от подзаконови нормативни актове на общинските съвети, посветени на опазване на обществения ред, търговската дейност и др.

Поводът е рейдът на вицепремиера Валери Симеонов Черноморското крайбрежие и нарушенията на забраните за шумно озвучаване след посочените часове. При това проучване на подзаконовите актове,  публикувани на съответните интернет-страници, са установени разрешения, с които е въведен различен /по-късен/ час, до който е разрешено озвучаването, съобщава ВАП.  Открити са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения с въвеждане на по-ранен час за жилищни зони и на по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

Досега конкретните случаи, разкрити до момента засягат  общините Шабла, Каварна, Варна, Несебър и с тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури.

Според прокурорите, ефектът от проверката е  отстраняване на незаконосъобразните разрешения, за да се спазва Закона за защита от шума в околната среда и осигуряване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.