Последни новини
Home / Законът / Цацаров отказа да прати на съд скандална привилегия на ВСС

Цацаров отказа да прати на съд скандална привилегия на ВСС

Defakto.bg

Вместо отговор от Главния, Соня Найденова получи „писмо-преразказ“ от негов подчинен

Нов похват в комуникацията с граждани-жалбоподатели вероятно излиза на мода в прокуратурата. Новата тенденция е вместо отговор от обвинител №1, жалващите се да получават сбит преразказ на волята на Главния, сведен до знанието им от някой негов подчинен.

Соня Найденова

Така писмо-преразказ, подписан от В.Малинов (Виктор Малинов от Върховната административна прокуратура – б.р.), получи в отговор на жалбата си до Сотир Цацаров Соня Найденова от ВСС. В нея Найденова настояваше обвинител №1 да оспори пред съда скандална привилегия на ВСС, която съдебният съвет сам си даде, без да я има по закон.

Писмото гласи:

Уважаема госпожо Соня Найденова,

Уведомявам ви, че съгласно писмена резолюция от 14.08.2017 г. на г-н С.Цацаров – главен прокурор, не са намерени основания за отмяна на резолюция от 7.07.2017 г. на г-жа А.Петрова – заместник на главния прокурор при ВАП.

Виктор Малинов

Прокурор, зав.отдел „НЗ“ при ВАП

В.Малинов

Ставаше дума за решение на пленума на ВСС от 16 март. С него мнозинството от кадровиците гласува, че след изтичането на мандата им те имат право на обезщетение, подобно на магистратите в страната – до 20 заплати, според прослужените години в системата. Като в тази сметка петте години работа във ВСС, както и прослуженото време в Инспектората също стават „магистратски“ стаж. Подобна норма в закона няма, нещо повече – КС отдавна обяви, че кадровиците не са магистрати (инспекторите очевидно също). Трето и четвърто е, че след като членовете на ВСС бяха изравнени по заплати с „тримата големи“, т.е. получават най-високите възможни възнаграждения в системата, а сега вече ще си избират и къде точно да работят след завръщането си в нея, поредната привилегия е просто неприлична. Освен ако не приемем, че постът във Висшия съдебен съвет е гаранция за лично облагодетелстване, а не служба в защита на независимостта и просперитета на третата власт.

Неколцина несъгласни от ВСС още през март определиха привилегията с обезщетенията като „мнима и недопустима“, а Соня Найденова тръгна по прокурорските инстанции с искания обвинението да я оспори пред съда като нищожна, защото членове на ВСС не могат да атакуват решение на колективния орган. След два получени отказа, последната инстанция и възможност казусът да стигне до съд бе Сотир Цацаров. Макар че главният прокурор участваше в гласуването на въпросното решение, Найденова му хвърли ръкавицата, като го призова: защитете законнността!

Е, очевидно няма да стане, което не е толкова изненадващо. Любопитното е обаче откога и защо отговорите на главния прокурор се заместват от „преразкази“ на негови подчинени? Така, че и мотивите за отказа на обвинител №1 остават абсолютна тайна за жалващите се?

Факт е, оттук нататък няма кой да проверява резолюцията на Сотир Цацаров и начинът, по който е сведена до знанието на (в случая) Соня Найденова. Това би могъл да направи само съдът, както и да прогласи нищожността на поредната скандална привилегия. Но няма кой да го сезира. Кръгът се затвори.

 

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.