Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Ако Цветан Василев реши да се върне в България, ще направя всичко да гарантирам сигурността му

Президентът Радев: Ако Цветан Василев реши да се върне в България, ще направя всичко да гарантирам сигурността му

Defakto.bg

Случаят „КТБ“ трябва да бъде осветлен в прозрачен публичен процес

„Дадох своя дял от осветляването на скандала с Корпоративна търговска банка. Той вече е в ръцете на правосъдието, но господин Цветан Василев може да допринесе много за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и, надявам се, представи доказателства“ – това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Ахелой.

„Разбира се, според мен, осветляването на случая с КТБ трябва да стане в един прозрачен и открит публичен процес. Ако господин Василев реши да се завърне в България с тази цел, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност“, добави държавният глава.

Президентът коментира писмото на Антоанета Василева до него, изпратено след като прокуратурата повдигна задочни обвинения и на дъщерята на семейството Радосвета Василева. В посланието съпругата на Цветан Василев обвини прокуратурата в лична вендета срещу семейството й.

Румен Радев припомни, че с оглед на обществените очаквания за изясняване на случая „КТБ“ е разсекретил и е направил публични стенограмите от дискусиите в президентската институция, посветени на тази тема –  нещо, което е било неколкократно отказвано от страна на неговия предшественик. „България не е президентска република и правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени“, категоричен бе обаче  Радев.

В отговор на въпрос за възникналото напрежение след проверките на нивото на шума в курорта Слънчев бряг, държавният глава посочи, че това е пример как законите не се спазват и че институциите не работят достатъчно ефективно. „Тази сутрин вече чух разумни призиви за диалог. Надявам се, че правителството ще инициира такъв. Чух и министъра на туризма г-жа Ангелкова, надявам се този диалог да бъде успешен, правилата да са ясни предварително и да не се сменят в средата на сезона“, каза президентът.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

3 коментара

  1. Василев продължава да тупа топката и да се изживява на жертва. Ама да видим до кога тези номера ще му вървят.

  2. Адски е нелепо президентът да гарантира каквото и да е на този виден строител на финансофи пирамиди.

  3. Андрей

    Цялото семейство бандюги взело да надава вой, че са невинни. Те масово и в затвора си мислят така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.