Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Ако Цветан Василев реши да се върне в България, ще направя всичко да гарантирам сигурността му

Президентът Радев: Ако Цветан Василев реши да се върне в България, ще направя всичко да гарантирам сигурността му

Defakto.bg

Случаят „КТБ“ трябва да бъде осветлен в прозрачен публичен процес

„Дадох своя дял от осветляването на скандала с Корпоративна търговска банка. Той вече е в ръцете на правосъдието, но господин Цветан Василев може да допринесе много за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и, надявам се, представи доказателства“ – това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Ахелой.

„Разбира се, според мен, осветляването на случая с КТБ трябва да стане в един прозрачен и открит публичен процес. Ако господин Василев реши да се завърне в България с тази цел, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност“, добави държавният глава.

Президентът коментира писмото на Антоанета Василева до него, изпратено след като прокуратурата повдигна задочни обвинения и на дъщерята на семейството Радосвета Василева. В посланието съпругата на Цветан Василев обвини прокуратурата в лична вендета срещу семейството й.

Румен Радев припомни, че с оглед на обществените очаквания за изясняване на случая „КТБ“ е разсекретил и е направил публични стенограмите от дискусиите в президентската институция, посветени на тази тема –  нещо, което е било неколкократно отказвано от страна на неговия предшественик. „България не е президентска република и правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени“, категоричен бе обаче  Радев.

В отговор на въпрос за възникналото напрежение след проверките на нивото на шума в курорта Слънчев бряг, държавният глава посочи, че това е пример как законите не се спазват и че институциите не работят достатъчно ефективно. „Тази сутрин вече чух разумни призиви за диалог. Надявам се, че правителството ще инициира такъв. Чух и министъра на туризма г-жа Ангелкова, надявам се този диалог да бъде успешен, правилата да са ясни предварително и да не се сменят в средата на сезона“, каза президентът.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

3 коментара

  1. Василев продължава да тупа топката и да се изживява на жертва. Ама да видим до кога тези номера ще му вървят.

  2. Адски е нелепо президентът да гарантира каквото и да е на този виден строител на финансофи пирамиди.

  3. Андрей

    Цялото семейство бандюги взело да надава вой, че са невинни. Те масово и в затвора си мислят така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.