Последни новини
Home / Законът / Три фирми подали оферти за електронни гривни за проследяване

Три фирми подали оферти за електронни гривни за проследяване

Defakto.bg

Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за електронните гривни за дистанционно проследяване. Това се разбира след отварянето на офертите за обществената поръчка, обявена в средата на юни. Тя е на стойност близо 1.8 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени по програма „Добро управление“, съобщи „Дневник“.

Фирмите, които са – Консорциум „Суперком Абати България“, „Вип Секюрити сълушънс“ и „Контракс АД“ имат срок от пет дни да отстранят някои нередности по подадените от тях оферти.

Идеята е чрез специалните устройства занапред да се проследяват и затворници, които са с по-лек и свободен режим, или тези които полагат общественополезен труд. Засега те би трябвало да контролират условно предсрочно освободените, домашни арестанти и други.

Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания, както и помагат срещу препълването на арестите. Тя се слага на крака на осъдения или задържания и подава 24-часов сигнал към контролен център. Ако се опита да се свали, тя започва да подава сигнал. Гривната дава възможност и за GPS проследяване.

Заместник-министърът на правосъдието професор Николай Проданов обяви, че проектът ще обхване първоначално 250 души (в момента затворниците са близо 7 хиляди), като има възможност кръгът от хора да бъде разширен до 2 хиляди души. В рамките на предишния програмен период на Норвежкия финансов механизъм електронните гривни са били тествани на над 180 души.

Идеята такива устройства да бъдат прилагани спрямо лишени от свобода или хора с по-леки мерки е поне на шест години.

Последно темата влезе в общественото пространство миналото лято, когато турският шофьор Фарук Бекташ, който предизвика катастрофа с две жертви, а съдът му наложи „домашен арест“, се укри от правосъдието.

Първоначално Министерството на правосъдието обявява обществена поръчка през януари 2016 година, но в крайна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма – „Г4С“ (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.
От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди е обявяването й, е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа, а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.
Европейско финансиране беше намерено в началото на 2017 година, когато стана известно, че пари ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Добро управление“. Стойността на проекта е за над 1.8 млн. лева, а крайният срок е февруари 2018г.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.