Последни новини
Home / Законът / Съдебният инспекторат се зарови в банковите тайни*

Съдебният инспекторат се зарови в банковите тайни*

Defakto.bg

За две седмици са подадени заявления за над 464 съдии, прокурори, следователи и семействата им

 Доротея Дачкова

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който до 15 август трябваше да е приключил с проверката на имотните декларации на всички магистрати, едва в края на юли се е задействал да иска разкриване на банковата тайна за съдии, прокурори, следователи и за членове на семействата им. Това научи „Сега“ от Софийския районен съд, който се произнася по исканията за разкриването на банковата информация.

Исканията се разглеждат от дежурните съдии до 24 часа от постъпването им. Случва се търсената информация да бъде отказана, ако от ИВСС не са приложени достатъчно документи. Магистрати разказаха пред „Сега“, че отказите водят до напрежение и от инспектората си позволяват да звънят по телефона на съдии и да им търсят сметка за отхвърлените искания.

Заради огромното натоварване в Софийския районен съд магистратите му не са в положение да се оплакват официално от действията на ИВСС, тъй като постоянно са заплашени от проверки за срочност, а част от тях са и предложени за наказания. „Съдът има задължения да се произнася по приложени документи, а не защото инспекторатът иска. Те това не разбират“, коментира съдия.

Въпреки че исканията на инспектората се завеждат в отделна графа в съда, до края на миналата работна седмица от там не предоставиха данни по темата. „Сега“ обаче научи, че от 27 юли, когато в съда са започнали да постъпват исканията, до миналия четвъртък те са 464. (Обикновено годишно в София досега постъпваха около 1000 искания за сваляне на банковата тайна.) Магистратите са общо около 5000, отделно се търси информация и за техните съпрузи, партньори и непълнолетни деца. С темповете на работа на ИВСС, означава, че проверките няма да приключат скоро.

На 15 август „Сега“ прати въпроси до ИВСС дали магистратите, не подали в срок декларацията си, са санкционирани и каква санкция е наложена на всеки от тях. А също и дали има установени несъответствия между декларираното и реално притежаваното от магистрати. Тъй като главният инспектор Теодора Точкова и служители от пресцентъра й се оказаха в отпуск, отговори още няма. По телефона Точкова каза, че проверките нямало да приключат преди октомври. „Явно от инспектората държат на сроковете само когато не ги нарушават те“, коментираха магистрати. Оказа се, че в ИВСС не се бърза и със санкциите – законът давал 6 месеца за това, обясни Точкова.

ДВОЕН АРШИН

По Закона за съдебната власт съдия, прокурор или следовател, който не подаде в срок декларация пред инспектората, се наказва с глоба от 300 до 3000 лв. По Закона за публичния регистър нередовните пред Сметната палата се дават на НАП и ДАНС. Различният аршин лъсна с казусите на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Цацаров е подал декларация в Сметната палата, а в ИВСС със закъснение. Панов е подал само пред ИВСС. Според двата закона председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор трябва да подават документа и на двете места. Панов вече е даден на ДАНС и НАП. За Цацаров няма никакви последствия засега.

Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.