Последни новини
Home / Законът / Съдът отказа да се произнася за ареста на дъщерята на Цветан Василев, преди да е арестувана

Съдът отказа да се произнася за ареста на дъщерята на Цветан Василев, преди да е арестувана

Defakto.bg
Жалбата е преждевременна и недопустима, реши СГС
Жалбата срещу прокурорското нареждане за задържането на Радосвета Василева е недопустима – това е решил съдия Атанас Атанасов от СГС (съименник на председателя на Съюза на съдиите).
Жалбата е преждевременно подадена и разглеждането й се явява безпредметно, защото арест все още не е осъществен, е преценката на съдията. По тази причина той се е произнесъл в разпоредително, а не в открито съдебно заседание с участието на страните, съобщиха от СГС.
На 16 август, от отворено писмо на съпругата на Цветан Василев до президента Румен Радев стана известно, че прокуратурата е взела на мушка и тяхната дъщеря Радосвета, която задочно е била обвинена за пране на пари и за която е била издадена европейска заповед за арест. Конкретно претенциите на прокуратурата са за покупка на имот в България от дъщерята на Василев през 2013 г. с пари, дарени от баща й. По това време мажоритарният собственик на КТБ не само нямаше никакви проблеми с правосъдието, обратното – бе тачен от всички власти.
По-късно в същия ден с кратко съобщение по случая излязоха и от ПРБ.
Радосвета Василева (на снимката горе) отдавна не живее в България и при това положение явно скоро няма и да се върне у нас. Адвокатите й обаче са оспорили пред съда прокурорското постановление за нейното задържане като неоснователно.
„Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано“, пише в разпореждането на съдия Атанасов.
В съшото време обаче той посочва, че и в момента, без да има фактическо задържане, постановлението за ареста може да бъде оспорено пред по-горестоящата прокуратура и по този начин „да се гарантират правата на лицето“.
Разпореждането на СГС не е окончателно, може да се атакува пред столичния апелативен съд и вероятно това ще бъде направено.
Със сходни мотиви навремето съдът отказа да се произнесе и по постановлението за ареста на Цветан Василев.

Любопитното е, че обвиненията срещу дъщеря му дойдоха след като стана публично известен подадения от него иск срещу Сотир Цацаров и Делян Пеевски по американския закон „Магнитски“. И най-вече след като документите бяха приети за разглеждане от Държавния департамент на САЩ.

Със задочни обвинения, отново за пране на пари, е и съпругата на Цветан Василев Антоанета Василева. Тя е при мъжа си в Белград.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.