Последни новини
Home / Законът / Имотният регистър и БУЛСТАТ препъват електронното управление*

Имотният регистър и БУЛСТАТ препъват електронното управление*

Defakto.bg

 

Правителството обяви намерения някога да бъдат облекчени 605 от 2415 административни услуги и регулаторни режими

Още дълго време гражданите и бизнесът ще трябва да подават на хартия удостоверения за имоти в Агенцията по вписванията, въпреки че правителството обеща чиновниците да проверяват вписванията, отбелязванията и заличаванията изцяло по служебен път. Пречка за това е недовършената работа по дигитализирането и качването в Имотния регистър на всички нотариални актове и документи. На хартия остават и удостоверенията за обстоятелства, вписани в регистъра БУЛСТАТ. Това става ясно от доклада на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) за предприетите мерки за намаляване на административната тежест.

С доклада, одобрен вчера на редовното заседание на правителството, от агенцията предлагат да отпадне изискването гражданите и бизнесът да носят на крака на чиновниците 12 основни удостоверителни документа. При 8 от тях всичко зависи от това колко бързо правителството и парламентът ще се справят с нужните десетки нормативни промени. Останалите 4 удостоверения ще почакат заради недовършена дигитализация на регистрите. От текста обаче става ясно, че немалка част от предлаганите облекчения за гражданите и фирмите ще се забавят за неопределено време.

Най-тежък за разрешаване е проблемът с удостоверението за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или юридическо лице в Имотния регистър. От агенцията фактически признават, че голяма част от информационните масиви остават недостъпни за служебна проверка по електронен път, тъй като са на хартия. Такава може да се прави само за данни, които са постъпили след присъединяването към информационната система, обслужваща Имотния регистър. Това обаче е станало в различен момент за всяка от 113-те служби по вписванията в страната. „Наличните до момента на присъединяването актове и документи са само на хартиен носител и липсват като данни в информационната система. Това прави невъзможно издаването на коректно удостоверение онлайн за периода, предхождащ датата на присъединяване към системата на съответната служба по вписвания“, пише в доклада.

Агенцията призовава за помощ правосъдното министерство. От него се очаква да изготви детайлен анализ на цялата налична информация в системата на Имотния регистър и информацията, налична само на хартия в 113-те служби по вписванията, както и да направи разчет какво ще бъде необходимо като човешки и финансов ресурс за дигитализирането и въвеждането в регистъра на всички документи. Става въпрос за данни, засягащи сделки, нотариални актове и др. отпреди 2000 г.

На хартия засега остават и удостоверенията за обстоятелства, вписани в регистър БУЛСТАТ, тъй като тепърва трябва да се изгради връзка между него и останалите регистри.

Чиновниците ще продължат да изискват и хартиени удостоверения за сключен граждански брак за родените преди 1 януари 1984 г., тъй като техните данни не са дигитализирани. Облагодетелствани ще бъдат родените след тази дата, за които информацията вече е въведена в Национална база данни „Население“. Срок кога и останалите данни ще станат електронни не е посочен.

Правителството очаква отпадането на 12-те удостоверения да засегне няколкостотин административни услуги, обясни шефът на ДАЕУ Росен Желязков. За да станат те изцяло електронни обаче, трябва да бъдат извършени промени на 49 закона и 70 подзаконови нормативни акта до 31 декември 2017 г. Случи ли се това, гражданите и бизнесът няма да имат грижата за удостоверението за актуално състояние от Търговския регистър, за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, за семейно положение, за данъчни задължения, за размер и вид на пенсия и добавки, както и за дохода от такива, и за признаване на придобито висше образование в чужбина.

НАМЕРЕНИЯ

Администрацията е лицето на държавата и затова тя не може да е намусена и сърдита, обяви вицепремиерът Томислав Дончев след правителственото заседание. Той обеща в бъдеще да бъдат облекчени 605 административни услуги и регулаторни режими. За целта ще бъдат променени 172 нормативни акта. Дончев не изключи и съкращения в администрацията. Намеренията са включени в обобщен доклад с предложенията на всички министерства за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса. В него се отбелязва, че в момента действат 2415 услуги и режими. За 284 от тях могат да бъдат намалени изискваните документи от заявителите. Служебно събиране на информация може да се въведе за 238. Възможност за опростяване на вътрешния процес и взаимодействие с други администрации е „засечена“ за 101 услуги. Премахване и намаляване на таксите обаче е предвидено едва за 87 услуги, а други 76 са идентифицирани като излишни и може да се премахнат. Срокове за изпълнение на намеренията не са идентифицирани.

*Източник в. Сега

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.