Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата праща на съд адвокат за измама на клиент

Прокуратурата праща на съд адвокат за измама на клиент

Defakto.bg

 

Районна прокуратура  – Благоевград e внесла в съда обвинителен акт срещу П.Щ. за измама – престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.  Обвиняемият Щ. упражнявал професията на адвокат, като в тази връзка ползвал кантора в град Разлог, съобщава прокуратурата.

Ето как обвинението описва фактологията на казуса:

През 2010 г. по препоръка на познат към него (Щ.) се обърнал С.Ю. с молба за извършване на юридически услуги за придобиване на собственост върху имот в местността “Джебре“, землището на Якоруда.

След проведени разговори и предоставена консултация адвокатът се ангажирал с казуса и заявил на Ю., че ще поеме случая, ще извади документи и ще заведе дело за придобиване собствеността върху имота по давност.

Първата поискана от Щ. сума за предоставяне на услугата била в размер 450 лв. и заплатена от С.Ю., без да бъде оформен документ или пълномощно.

След тази среща обвиняемият Щ. три пъти ходил в гр. Якоруда, за да види имота, като въвеждал Ю. в заблуждение, че има правомощия на съдия – изпълнител. За тези „огледи“ той взел от пострадалия парична сума от 2 000 лв., която била платена на ръка, отново без да бъдат оформени документи.

Използвайки убедително говорене и юридическа терминология, обвиняемият успял да създаде представа у С.Ю., че ще го снабди с документи и ще започне процедура, чрез която той ще придобие собственост върху недвижим имот, по предвидения в закона ред.

С.Ю. повярвал на адвоката, снабдил го със скица, възложил геодезическо заснемане и започнал да очаква разглеждането на дело и постановяване на решение в негова полза.

В действителност обаче обвиняемият само имитирал извършването на услуги и искал различни суми за адвокатски хонорари, нотариални такси, данъчна оценка, заверка на скиците на имота и други.

Пострадалият Ю. няколко пъти посещавал кантората на обвиняемия, за да получи в оригинал нотариалния акт и да потърси обяснение до къде са стигнали процедурите. В отговор на това обвиняемият не давал логични и разумни обяснения, като го лъжел, че нотариусът изпратил документите във Върховния съд, за да ги отнесе към областния управител на гр.София. Другият път заявил, че документите са готови, но е необходимо да вземе документите от министъра на земеделието и да ги внесе при Областния управител на гр.София. Заблуждавал го, че трябва да внесе документа в Административен съд София, а след известно време – в Окръжен съд – Благоевград. Всеки път адвокатът отправял поредни искания за заплащане на различни суми.

Впоследствие обвиняемият Щ. започнал да се укрива от С.Ю. При случайна среща през 2013 г. между двамата адвокатът заявил, че има здравословни проблеми, от които се възстановява, като отново го уверил, че ще финализира предприетата процедура.

През май 2014 г., по покана на адвоката, Ю. посетил кантората му, където му бил предаден нотариален акт, съгласно който той придобивал собственост върху желания имот в местност „Джебре“ по давност.

Няколко месеца по-късно С.Ю. посетил нотариуса, посочен в получения от него документ, който след извършената проверка заявил, че такъв нотариален акт не е изготвян в неговата кантора и че документът е неистински.

Предстои съдът да насрочи съдебно заседание по делото за измама, в резултат на която на пострадалия Ю.С. била причинена вреда в размер на 15 852 лв.

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.