Последни новини
Home / Законът / Темите на Цецка Цачева в Австрия: антикорупционен закон и затвори

Темите на Цецка Цачева в Австрия: антикорупционен закон и затвори

Defakto.bg

Проектът за антикорупционен закон и реформата в затворите – това са били основните теми, обсъждани от правосъдния министър Цецка Цачева с австрийския й колега Волфганг Брандщетер (двамата на снимката горе). Цачева е на посещение там.

Министерството на правосъдието съобщи:

“Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе среща с колегата си от Република Австрия Волфганг  Брандщетер.

“Нашите отношения са традиционно добри. Трябва обаче да работим заедно всички в рамките на ЕС за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това е общ проблем”, заяви г-н Брандщетер.

Сред обсъдените теми бяха основните акценти по време на Председателството на Тройката. Република Австрия поема ротационно след България Председателството на ЕС.

“Бих искала да изразя своето задоволство от експертното сътрудничество и обмяната на опит при подготовката на Програмата в рамките на проведените срещи между нашите експерти в Талин и София. През средата на м.юли беше приет и проект на Програма на Българско председателство за приоритетите в различните области, като окончателният й вариант ще е готов в края на годината. Радвам се за възможността да обсъдим актуалните теми в област „Правосъдие“ и приоритетите на Министерството на правосъдието по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви министър Цачева. Тя запозна колегата си с трите основни приоритета по време на Българското Председателство.

“Ще се стремим по време на Българското председателство да получим подкрепата на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между приоритетите на нашето председателство и общия интерес на Съюза”, обясни още министър Цачева.

Министър Цачева запозна колегата с един от приоритетите в управленската програма на правителството – антикорупционния закон.

“Знам какво постигна България в последните години и смятам, че страната ви трябва да бъде подкрепяна. Виждам как работите и знам, че усилията ще бъдат възнаградени. Ще продължим да подкрепяме усилията на България във всички сфери”, категоричен беше министър Брандщетер. Акцент в разговора между двамата министри беше и условията в местата за лишаване от свобода, както и трансфера на осъдени лица.

Цачева в затвора – в Австрия

Министър Цачева запозна колегата си г-н Брандщетер с проекта за нов затвор край София, както и с нововъведенията в останалите места за лишаване от свобода в нашата страна.

По-късно Министър Цачева и австрийския й колега посетиха затвора Корнеубург, който е един от общо петнадесетте затвора в страната. В него са настанени 266 затворници, като има останали само три свободни места. Охраняват 83-ма надзиратели. На 21 от лишените от свобода са поставени електронни гривни, като общия брой на затворниците с такива устройства в страната е 600.

71 процента от обитателите на Корнеубург са чужденци, като сред тях едва трима българи, 47 са словаци, 21 са сърби, а 30 – румънци. Общо две трети от тях работят като приходите от дейността им са 400 000 евро годишно при обща издръжка на затвора за същия период от 4 млн. евро. Министър Брандщетер при поканата на министър Цачева да вземе участие в двете конференции, планирани по време на Българското председателство, организирани от Министерство на правосъдието.”

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.