Последни новини
Home / Законът / Темите на Цецка Цачева в Австрия: антикорупционен закон и затвори

Темите на Цецка Цачева в Австрия: антикорупционен закон и затвори

Defakto.bg

Проектът за антикорупционен закон и реформата в затворите – това са били основните теми, обсъждани от правосъдния министър Цецка Цачева с австрийския й колега Волфганг Брандщетер (двамата на снимката горе). Цачева е на посещение там.

Министерството на правосъдието съобщи:

„Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе среща с колегата си от Република Австрия Волфганг  Брандщетер.

„Нашите отношения са традиционно добри. Трябва обаче да работим заедно всички в рамките на ЕС за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това е общ проблем“, заяви г-н Брандщетер.

Сред обсъдените теми бяха основните акценти по време на Председателството на Тройката. Република Австрия поема ротационно след България Председателството на ЕС.

„Бих искала да изразя своето задоволство от експертното сътрудничество и обмяната на опит при подготовката на Програмата в рамките на проведените срещи между нашите експерти в Талин и София. През средата на м.юли беше приет и проект на Програма на Българско председателство за приоритетите в различните области, като окончателният й вариант ще е готов в края на годината. Радвам се за възможността да обсъдим актуалните теми в област „Правосъдие“ и приоритетите на Министерството на правосъдието по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви министър Цачева. Тя запозна колегата си с трите основни приоритета по време на Българското Председателство.

„Ще се стремим по време на Българското председателство да получим подкрепата на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между приоритетите на нашето председателство и общия интерес на Съюза“, обясни още министър Цачева.

Министър Цачева запозна колегата с един от приоритетите в управленската програма на правителството – антикорупционния закон.

„Знам какво постигна България в последните години и смятам, че страната ви трябва да бъде подкрепяна. Виждам как работите и знам, че усилията ще бъдат възнаградени. Ще продължим да подкрепяме усилията на България във всички сфери“, категоричен беше министър Брандщетер. Акцент в разговора между двамата министри беше и условията в местата за лишаване от свобода, както и трансфера на осъдени лица.

Цачева в затвора – в Австрия

Министър Цачева запозна колегата си г-н Брандщетер с проекта за нов затвор край София, както и с нововъведенията в останалите места за лишаване от свобода в нашата страна.

По-късно Министър Цачева и австрийския й колега посетиха затвора Корнеубург, който е един от общо петнадесетте затвора в страната. В него са настанени 266 затворници, като има останали само три свободни места. Охраняват 83-ма надзиратели. На 21 от лишените от свобода са поставени електронни гривни, като общия брой на затворниците с такива устройства в страната е 600.

71 процента от обитателите на Корнеубург са чужденци, като сред тях едва трима българи, 47 са словаци, 21 са сърби, а 30 – румънци. Общо две трети от тях работят като приходите от дейността им са 400 000 евро годишно при обща издръжка на затвора за същия период от 4 млн. евро. Министър Брандщетер при поканата на министър Цачева да вземе участие в двете конференции, планирани по време на Българското председателство, организирани от Министерство на правосъдието.“

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.