Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов отказа отвод по дело срещу Методи Лалов, не бил пристрастен

Димитър Узунов отказа отвод по дело срещу Методи Лалов, не бил пристрастен

Defakto.bg

Представляващият ВСС Димитър Узунов е отказал да си направи отвод по дисциплинарното дело срещу бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов. Не съм поддържал и не поддържам никакви отношения с Лалов, нямам спомен публично или във ВСС да съм давал негативни оценки за личността му, обявява Узунов.

Методи Лалов

Поредното дисциплинарно дело срещу Методи Лалов бе образувано в края на май по предложение на Инспектората за просрочия в делата му като съдия от Софийския районен съд. Тогава жребият определи за негови дисциплинарни съдници Димитър Узунов, Соня Найденова и Галина Карагьозова. Случи се след два протеста на съдии и служители от СРС в края на 2016 г. и началото на т.г. под прозорците на кадровиците, последвани от оставките на Лалов и неговия екип в знак на несъгласие с политиката на съвета спрямо най-големия и най-натоварен съд в страната. По този повод стана публично известна и комуникация между Узунов и Лалов във Вайбър, в която първият настоява „Недей да караш хората тук (пред ВСС – б.р.)“, а вторият отговаря, че е длъжен да ги защити. През юни тази година пък именно Узунов бе човекът, изрично изчел пред ВСС заключенията на назначения от съвета одит на управлението на човешките ресурси в столичния районен съд и настоял констатациите за неефективност в управлението да влязат като черна точка в досието на Лалов. Случи се навръх избора на съдийската квота за новия съвет, в който бившият председател на СРС бе един от кандидатите.

За това Методи Лалов е поискал отвод на Димитър Узунов по дисциплинарното му дело заради предубеденост. Днес Лалов разпространи както своите мотиви, така и отказа на представляващия ВСС да се оттегли от казуса.

„Поисках Димитър Узунов да се отведе от дисциплинарния състав, който разглежда поредното искане срещу мен за наказването ми. Вижте с какви мотиви е отказал, след като публично изрази негативното си отношение към мен (аз също към него и това става ясно от интервютата ми, които Узунов възприема в ТВ студиа). Не знам хората от Симеоново дали имат къса памет или причината е друга. При всички случаи това е поредният пример за непоследователност в действията, двоен стандарт, безпринципност. Страшното е, че хора като Узунов са във ВСС и съдебната система“, написа Лалов в профила си във фейсбук.

Ето и мотивите на Узунов: „Не съм поддържал и не поддържам никакви отношения с Методи Лалов. Не съм чул и не се интересувам от отрицателното му мнение за моята личност. Нямам спомен да съм изразявал такива по отношение на дисциплинарно привлеченото лице нито на заседание на съдийската колегия, нито на пленум на ВСС, нито в публични мои изяви. Молбата не е подкрепена с каквито и да било доказателства, поради това считам, че липсва каквото и да е основание за моя отвод. В подкрепа на изложеното от мен е и поведението ми като член на ВСС за наказанието на Методи Лалов в предходно дисциплинарно производство – подкрепил съм предложеното наказание „забележка“. Ако съм имал негативно отношение, респективно оценка към личността на Методи Лалов това би проличало в онзи момент.“

Безпристрастен като по учебник!

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.