Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Трайков, Дянков, Прокопиев. Съдът публично разпределя делото утре

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Трайков, Дянков, Прокопиев. Съдът публично разпределя делото утре

Defakto.bg
Снимка КлубZ

Обвинителният акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев (на снимката), Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев е внесен в Софийския градски съд.

Учудващо, новината дойде не от държавното обвинение (както обикновено), а от съда. Който съобщава, че папките са постъпили в СГС днес, а утре делото публично ще бъде разпределено на съдия докладчик на принципа на случайния избор. Подробности по окончателните обвинения засега липсват – от прокуратурата мълчат.

Вестта за обвиненията гръмна в началото на тази година, като първи Трайков съобщи, че навръх коледните празници е получил призовка да се яви като обвиняем.

От предишни съобщения е известно, че най-общо делото е за приватизацията на държавния дял от ЕВН през 2011 г., продаден на австрийската ЕВН в нарушение на правилата, според прокуратурата.

Обвинения за това поетапно получиха Трайчо Трайков като енергиен министър от кабинета „Борисов“-1 за безстопанственост, ощетила държавата с над 20 млн.лв., и изпълнителния директор на посредника по сделката „Булброкърс“ – за злоупотреба с доверие, защото консултирал и едната, и другата страна.  От фирмата отрекоха това да е вярно.

По същото дело се търси отговорност и за създаването на Държавна консолидационна компания по идея на тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, в която директно постъпват приходите от приватизация, а оттам в централния бюджет, без да попадат в Сребърния фонд.

Бизнесменът Иво Прокопиев, собственик на “Капитал” и “Дневник” ще отговаря като помагач на бившия вицепремиер и финансов министър, когото улеснил да извърши служебно престъпление, свързано с приватизацията.

Разследването е започнало през 2014 г. по сигнал на Комисията за финансов надзор.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.