Последни новини
Home / Законът / Защитниците ще оспорят промените в НПК пред Конституционния съд 

Защитниците ще оспорят промените в НПК пред Конституционния съд 

Defakto.bg

Професионалните експерти от  Висшия адвокатски съвет подготвят искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни текстове от новоприетия Наказателно-процесуален кодекс (НПК), заявиха за De Fakto източници от институцията.

По-рано за това информира в. „Сега“, който напомни,  че това ще бъде първият път, в който адвокатурата ще се възползва от конституционните си правомощия да  сезира КС.  Това нейно право бе въведено с ремонта на Конституцията през 2015 г. и се  отнася само за разпоредби в закони, които ограничават права и свободи на гражданите. А това означава, че КС ще подложи на преценка дали искането отговаря на условието, за да образува делото.

Освен адвокатурата засега друга институция с правомощие да сезира КС не е изявила такова намерение досега, включително Върховният касационен съд (ВКС), писа „Дневник“. Решение за сезиране на КС може да вземе и пленумът на ВКС, а съдиите ще бъдат в пълен състав в съда едва след 14 септември.  Според  „Правен свят“ решението може да бъде взето на 21 септември, когато   ще има общо събрание на Наказателната колегия.

Още при обсъждането на законопроекта в правната комисия представителят на Висшия адвокатски съвет Емилия Недева постави под въпрос качеството и ефекта на промените,  а по-късно в своя статия коментира, че промените водят до подчиняване на гражданското общество, декларираните цели за по – бърз наказателния процес няма да се реализират, но ще доведат до обвинения към съда (виж статията вдясно, рубриката Актуално).

Засега очакванията за сезиране на КС са свързани със спорното  прехвърляне на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд.

Друга разпоредба, предизвика конфликти с юридическата гилдия е  за въведеното разпоредително заседание с идеята да  спре връщането на делата от съда на прокуратурата, макар, че годишно те са под 5 %. А проверка на Инспектората показа,че връщането на дела от съда е основателно.   След въпросното разпоредителното заседание,  нито една от трите инстанции не могат да се правят възражения за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на права.  Няма право дори ВКС да върне делото за съществени процесуални нарушения. Според магистрати от всички звена на съдебната власт – съдии, прокурори, следователи, тази промяна ще доведе до повече оправдателни присъди, което на свой ред ще настрои обществото срещу съда, каквато според мнозина е и скритата цел на новата мярка.

Но в последна сметка, един от най-големите кусури на промяната е  ограниченото  право на защита, категорични са специалстите специалисти.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.