Последни новини
Home / Законът / Камарата на ЧСИ: Не вярвайте на колектори, които ви тормозят, представяйки се за съдебни изпълнители! Нямат нищо общо с нас

Камарата на ЧСИ: Не вярвайте на колектори, които ви тормозят, представяйки се за съдебни изпълнители! Нямат нищо общо с нас

Defakto.bg

Предупреждение към гражданите, че колектори се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) отправи публично Камарата наЧСИ.

Не вярвайте на мнимите изпълнители, те нарушават вашите права и петнят нашето професионално име, заявяват от Камарата с председател Георги Дичев (на снимката горе).

ЧСИ обясняват и как гражданите могат да разпознаят измамниците.

Ето пълното съобщение на Камарата на ЧСИ:

„Представители на фирми за събиране на вземания продължават да се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и да оказват психически тормоз над гражданите. С действията си колекторите нарушават правата им, но и злепоставят ЧСИ, които работят по ясно регламентирани в закона процедури.

ЧСИ са част от съдебната система и вече 11 години изпълняваме обществени функции, които държавата ни делегира със закон. Реално сме една от най-контролираните професии – общо 9 институции следят работата на канторите ни, в това число – Министерство на правосъдието – чрез два специални инспектората, окръжните съдилища, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, НАП, КЗЛД, ДАНС и не на последно място самата Камара на ЧСИ. От началото на 2016г. до момента ефективно са наложени 73 наказания – 57 глоби, от които 8 в размер над 5 хил. лв. и 4 в размер на 10 хил. лв., 3 предупреждения за лишаване от права и цели 9 лишавания от правоспособност. Към момента в страната работят 202-ма ЧСИ, назначени след конкурс със заповед на министъра на правосъдието. Поддържаме и публичен регистър на членовете си. Всеки на момента, ако е получил обаждане, може да провери дали такъв ЧСИ изобщо съществува или става дума за злоупотреба с името на професията.

Припомняме, че единствените органи, които могат да изпълняват принудително изпълнение срещу имущество на длъжниците са съдебните изпълнители – държавни и частни. При тях се образуват изпълнителни дела само, ако има решение или заповед за изпълнение, с които съдът се е произнесъл за наличието на задължения. Изключение правят публичните вземания на държавните институции и на общините, които съгласно ЗЧСИ могат да се поемат от ЧСИ и без съдебно решение.

Именно делата в полза на държавата и общините, по които работят ЧСИ, бележат ръст през последните 5 години. Според председателя на камарата Георги Дичев при ЧСИ традиционно най-много дела образува бизнесът, след това идват държавата и общините, гражданите и чак на края банките. За 11 години сме възстановили на кредиторите над 7 млрд. лева и сме внесли 1 млрд. лева в държавния бюджет“.

Сигнали за „мними“ ЧСИ в камарата получаваме още от 2011 г. От тогава ние  периодично разпространява информация и съвети какво трябва да правят гражданите, когато някой се представя за частен съдебен изпълнител. Важно е да се знае, че съгласно закона ЧСИ използват писмена форма на комуникация, като първо връчват съдебните книжа по образуваното изпълнителното дело. Ако някой е получил заплаха за запор на заплата, сметки, възбрана или опис на имущество по телефона,това означава, че някой неправомерно се представя за ЧСИ. Известни са и случаи, в които събирачи на дългове използват писма, наподобяващи тези на съдебните изпълнители, за да изплашат гражданите, но с елементарна проверка това лесно се установява.

Към момента в България няма законов регламент за дейността на колекторскитефирми, съответно няма и орган, който да упражнява контрол върху дейността им и да санкционира нарушителите. Пострадалите от подобни неправомерни действия биха могли да се обърнат към КЧСИ, за да получат разяснения и съдействие.

Регистър за проверка и контакти с действащите ЧСИ – http://www.bcpea.org/ss.php

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.