Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАС Георги Колев: Президентът може да назначава шефа на новата „Антикорупция“

Председателят на ВАС Георги Колев: Президентът може да назначава шефа на новата „Антикорупция“

Defakto.bg

Да се извадят евродепутатите от „клиентите“ на новата агенция, препоръчал той на среща с БСП

Не е противоконституционно президентът да назначава председателя на новата агенция „Антикорупция“, предвидена в закона на БСП. Това е обявил днес шефът на Върховния административен съд Георги Колев на среща със социалистите в парламента по покана на Корнелия Нинова.

Според Колев обаче подобно назначение трябва да става по ясно разписана процедура и правила, които да предвидят включително, че председателят на агенцията ще е държавен служител, да се посочи дали изборът ще е е чрез конкурс или по друг начин, да се гарантира прозрачност. „Т.е. принципно – да, но разработете правилата, защото подобно нещо ще се случи за първи път, ако този проект бъде приет“, обобщи Корнелия Нинова.

Както е известно, БСП излезе със свой, алтернативен на управляващите проект за антикорупционен закон, за който отдавна ни притиска и Европа. За разлика от правителствения проект (в който ред служби, комисии и прочее се обединяват в едно с неясни функции – хем аналитични, хем ще ползват СРС), социалистите предлагат да се създаде агенция „Антикорупция“ (подобно на Румъния), основана на специалното звено на ДАНС, която да е разследващ орган. А нейният шеф да се назначава от президента. БСП анонсира и ред консултации – дотук социалистите се срещнаха със Съюза на съдиите и с Колев. Предстоят срещи с главния прокурор Цацаров.

От ССБ настояха за яснота на модела и правилата и се усъмниха, че след погрома в НПК и ЗСВ действаща „Антикорупция“ е възможна. Висшият адвокатски съвет пък подложи на унищожителна критика правителствения проект.

Въпрос на политическо решение е кой модел да се избере – на орган с чисто информационни или с разследващи функции, обяви днес Георги Колев, цитиран от БНР. Неговият мандат начело на Върховния административен съд изтича, на 11 септември ВСС ще избира наследника му. Изричната препоръка на Колев обаче е БСП да извади от проекта си евродепутатите от кръга на разследваните от „Антикорупция“. Мотивът – те подлежат на преследване по други правила.

От БСП изпратиха официално съобщение за срещата. То гласи:

„Получихме професионален анализ и добри препоръки. Много задълбочен анализ на предложенията ни. Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с председателя на Върховния административен съд Георги Колев и представители на институцията по повод предложения антикорупционен закон на БСП.

„Както и в предишния разговор със Съюза на съдиите, имаше препоръка да се разпише процедурата, по която президентът определя председателя на агенцията, предложена от нас, да има по ясни правила, по които това да се случва. Ние приехме тази бележка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е възможно и конституционно“, обясни Корнелия Нинова.

„Предложенията да се извадят евродепутатите от кръга лица, защото са в европейска институция и не могат да бъдат разследвани от тази агенция, както и да разпишем ясен механизъм за съхранение и унищожаване на събраната информация, за да не се злоупотребява с нея”, е било обсъдено още на срещата, обясни председателят на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че по време на разговора представителите на ВАС са споделили, че обикновено до тях не се допитват преди да се приеме някой закон. „Когато ние внасяме законопроект, първо ще се допитваме до професионалисти, за да можем да внесем качествени и работещи такива“, подчерта лидерът на левицата и посочи, че окончателният вариант на законопроекта ще бъде гледан в събота на заседанието на НС на БСП.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.