Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата подхвана работодател, отказал да плати заработени заплати

Прокуратурата подхвана работодател, отказал да плати заработени заплати

Defakto.bg

 

На 07 септември Районния съд в Разлог ще разгледа интересно дело, свързано с неплащане на дължимите възнаграждения от работодателя.  Делото е важно и заради това, че сочи пътя, по който  недобросъвестните работодатели могат да отговарят дори по реда на  Наказателния кодекс, ако демонстративно не изпълняват задълженията си да заплащат положения труд на хората, които са работили за тях.

Районна прокуратура – Разлог предаде на съд едноличен собственик и управител на „Ф.М.“ ЕООД (К.Стоилов) за  престъпление против дейността на държавни органи, изпълняващи публични функции по чл. 293а от НК.

Текстът гласи, че: Който, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт и в продължение на една година от влизането му в сила не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

Управляваното от обвиняемия Стоилов търговско дружество се занимавало с произвеждане на метални конструкции и металообработване, като имало наети работници със сключени трудови договори.  От юли 2011 г. до януари 2013 г., във фирмата на длъжност „шлосер“ по трудов договор е работил Б.П.  Заради нередовно изплащане на трудовото възнаграждение,   служителят прекратил договора си.

При напускането му обаче работодателят (обвиняемият) Стоилов не заплатил  дължимите на него суми за минал период и ощетеният служител завел гражданско дело.

С окончателно съдебно решение, постановено в полза на работника, дружеството е било осъдено да изплати сума в общ размер на 8 365.09 лв., в това число трудови възнаграждения, обезщетения, разноски по делото, заедно със законната лихва.

В едногодишен срок от влизане в сила на съдебното решение фирмата – „Ф.М.“ ЕООД не извършила плащането, независимо от съдебното решение, което я е присъдило в полза на напусналия служител.  Стоилов не изплатил доброволно присъдените суми, а въпреки образуваното  изпълнително производство, той отново не издължил парите.

По този повод е образувано досъдебно производство по реда на чл.293ь от НК, а в хода на разследването е установено, че едноличното дружество и неговият собственик разполагат с парични средства и имущество, за да изпълнят задължението.

Заключенията по назначената счетоводно-икономическа експертиза сочат, че въпреки затрудненията в дейността си във връзка с погасяване на задължения и разходи, „Ф.М.“ ЕООД не е изпаднало в неплатежоспособност и/или свръхзадлъжнялост.

Именнно поведението на работодателя и събраните доказателства са в основата на обвинителния акт на Районна прокуратурата Разлог, която е внесла обвинителен акт, а съдът е съдът е насрочил делото за разглеждане за 07 септември  2017 г.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.