Последни новини
Home / Законът / Очаквано, мнозинството в пленума на ВАС застана зад Георги Чолаков за нов шеф

Очаквано, мнозинството в пленума на ВАС застана зад Георги Чолаков за нов шеф

Defakto.bg

Съдии възразяват, че това е дописване на закона

И двамата кандидати за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и Соня Янкулова притежават необходимите качества да заемат поста. Това гласува с огромно мнозинство пленумът на ВАС днес след изслушването на претендентите. След това обаче мнозинството изрази изрична подкрепа за Чолаков (на снимката горе). Зад него застават 48 върховни съдии срещу 13 за Янкулова. Присъствали са 61 от общо около 90 магистрати. Правилата за изслушване изискваха наличието на поне половината съдии и това условие е било спазено.

А резултатът не е изненадващ – през юни именно пленумът на ВАС номинира шефа на отделение в съда Георги Чолаков за бъдещ председател с 57 гласа срещу 22 за Янкулова. Чолаков е и кандидатът, подкрепян от Георги Колев.

Соня Янкулова

Кандидатурата на Соня Янкулова, дългогодишен, авторитетен и уважаван съдия във ВАС пък бе издигната от Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова от Висши съдебен съвет. Карагьозова и Ковачева също са кадри на Върховния административен съд.

Днес на пленума на ВАС обаче магистрати са оспорили възможността пленумът изрично да изразява подкрепа за някой от кандидатите след тяхното изслушване. Това е дописване на закона – според чл. 173, ал. 6 от Закона за съдебната власт правомощията на пленума в случая са само да даде становище дали претендентите притежават необходимите качества за поста, но не и да застава зад някой от тях, твърдят несъгласните. Още повече, че промените в ЗСВ от миналата година дадоха изрично право на пленумите на върховните съдилища да номинират кандидати за председатели, но в друга процедура. На това мнение след гласуване обаче са останали едва 10 от съдиите от ВАС.

Финалът в битката за нов председател на ВАС е предстоящ. На 11 септември Чолаков и Янкулова ще бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет, а после кадровиците ще гласуват кой да е наследникът на Георги Колев. За да има избор се искат минимум 17 „за“ в 25-членния ВСС. Ако никой не получи такава подкрепа, процедурата започва отначало. При успешен избор, името на спечелилия кандидат се изпраща на президента, който трябва да издаде указ за назначаването му. Мандатът на Георги Колев изтича през ноември.

Дотук държавен глава само веднъж не е уважил вота на ВСС – президентът Петър Стоянов не издаде указ за назначаването на Бойко Рашков за главен прокурор. Така се стигна до избора на Никола Филчев.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.