Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Здравата логика сочи, че президентът трябва да назначава шефа на Антикорупция

Румен Радев: Здравата логика сочи, че президентът трябва да назначава шефа на Антикорупция

Defakto.bg

Държавният глава: Одобреният Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение

 „Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек ( председателят на Антикорупия б.р.)и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство – няма логика“. Така държавният глава Румен Радев за първи път оповести одобрение за предложението  БСП председателят на бъдещото антикорупционно звено да се назначава от президента. Изявлението си той направи пред журналисти по повод откриващия се политически сезон.

Той коментира, че двата антикорупционни проектозакона – на БСП и на ГЕРБ наблягат на различни идеи,  единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване и обвинение. „За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършват“, коментира президентът.

В отговор на въпрос как оценява антикорупционния законопроект на БСП,  Румен Радев подчерта, че корупцията е изключително важна тема за България. „Борбата с корупцията не може да става само с превенция.  Не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието.  Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. На второ място, съгласен съм с предложението президентът да назначава председателя на тази агенция, не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът – това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата институционална логика диктува това да става с участието на държавния глава“, отбеляза Румен Радев.

Попитан кои трябва да бъдат приоритетите пред политиците в началото на новия сезон и накъде те да насочат вниманието си, държавният глава отговори, че във всички сфери е необходимо законодателство, което да отговаря на обществените очаквания след съответното обсъждане и дебати. „Фокусът обаче е антикорупцията и това ще бъде темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври“, категоричен бе Румен Радев.

За армията

„Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение“. Така президентът коментира одобрения по-рано през седмицата от Министерски съвет Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 година. Държавният глава бе гост на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, където участва в тържественото откриване новата учебна 2017-2018 година.

„Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние“, попита президентът Радев и добави, че едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор ще започне истинската трансформация на Въоръжените сили.

В отговор на въпрос дали свикването на КСНС е контрамярка срещу забавянето на проектите за модернизация на армията, Румен Радев коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин. „Чакам поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо не се предприема в сферата на отбраната“, добави той.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.