Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Агенция “Антикорупция” не трябва да подслушва*

Цацаров: Агенция “Антикорупция” не трябва да подслушва*

Defakto.bg

Като “вредно” определи главният прокурор Сотир Цацаров предложението на БСП специализираната агенция “Антикорупция” да разполага със специални разузнавателни средства (СРС). Изявлението му дойде след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова вчера. Двамата обсъдиха законопроекта, изработен от социалистите като алтернатива на Закона за противодействие на корупцията, представен от правосъдното министерство.

От левицата предлагат новият орган да “използва, прилага и притежава” спецтехника при условия и по ред, определени със Закона за СРС. Цацаров обаче смята, че ако това стане, контролът върху подслушването би отслабнал. “Има Държавна агенция за технически операции. Има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на Министерството на правосъдието, има възможност да притежава технически възможности за СРС, мисля, че това ще бъде изключително вредно”, каза прокурор № 1.

Цацаров препоръча да се стесни кръгът от лица, които биха предизвикали интереса на антикорупционния орган, тъй като бил “прекалено голям”. В проекта са изброени 47 различни висши публични длъжности. “Трудно може да си представим, че такава агенция може да има възможностите и компетентността да разследва такъв широк кръг лица, при положение че в държавата има други органи, които се занимават с това”, посочи главният прокурор. И обърна внимание, че законопроектът не е достатъчно прецизен – предвижда се агенцията да се занимава с лица като ръководителите на държавните горски предприятия и на Българския спортен тотализатор, а в същото време се изпускат членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Шефът на държавното обвинение отправи и станалата вече стандартна забележка към законопроекта – пълната липса на контрол върху работата на агенцията и на механизъм за отчетност. Както и неясната процедура, по която президентът би избирал председателя на агенцията, както предвиждат социалистите. Той отказа да оцени проектите на управляващите и опозицията. Вместо това ги призова да потърсят “златното сечение”, тъй като и двата имали недостатъци.

Корнелия Нинова остана доволна, че Цацаров отхвърли нападките на управляващите, според които законопроектът на БСП противоречи на конституцията. “Що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган – мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно. Както и звеното да има разследващи функции”, отчете соцлидерът. И обеща да отрази забележките му в проекта, преди да го внесе в парламента.

*Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.