Последни новини
Home / Законът / Цачева защити антикорупционния закон, работел за интересите на обществото (допълнена)

Цачева защити антикорупционния закон, работел за интересите на обществото (допълнена)

Defakto.bg

Цацаров срещу използването на СРС и доброволни сътрудници, чуха го

След пороя от унищожителни критики, правосъдният министър Цецка Цачева защити антикорупционния закон на управляващите. А от ДПС заявиха, че ще го подкрепят, макар да не били съгласни с ред постановки.

Основната цел на проекта е да се защитят интересите на обществото, обяви Цачева. Тя говори на отдавна лансираната и организирана днес от МП и правната комисия дискусия за новия закон. Цачева седна редом с парламентарния председател Димитър Главчев, шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

На финала на обсъжданията и след критики на Цацаров, Цачева обяви, че ще има корекция по въпроса за спецразузнавателните средства – единният орган за робра с корупцията ще е само заявител, но не и притежател на СРС.

В началото правосъдния министър обяви, че  са проведени немалко срещи за подобряване на текстовете, получени са предложения от редица неправителствени организации и различни звена в държавната администрация.
„С този закон се стремим да се предложи приемането на нова нормативна уредба, с която да се създаде ефективен орган за борба с корупцията. Създава се нов, независим антикорупционен орган. Комисията е колективен орган, състояща са от 5-има членове, включително председател и зам.-председател“, обяви Цачева. „Основната цел на законопроекта е да се защитят интересите на обществото на първо място чрез ефективно противодействие на корупцията. Законопроектът предвижда защита на лицата, подали сигнал“, увери тя. На една от основните критики, че се създава квазиорган с неясни функции, правосъдният министър отговори, че не ставало дума за механично сливане на съществуващи структури и звена.
Сливането не е недостатък, обратното – ще направи битката с корупцията по-ефективна, увери Цветан Цветанов.
Предстои внасянето на проекта в парламента, амбициите на управляващите са антикорупционният им закон да бъде приет до края на тази законодателна сесия, сиреч до края на годината.
За мен двата основни момента, които будят притеснение, са специалните разузнавателни средства и използването на доброволните сътрудници, каза главният прокурор Цацаров.„Смущаващото за мен е, апелирам народните представители много внимателно да бъдат прецизирани разпоредбите за възможността за ползване на доброволни сътрудници. Това присъства и в законопроекта на БСП“, посочи той. Според него присъствието на такива доброволни сътрудници крие опасност.
„Ако на Комисията за противодействие на корупцията бъде разрешено да притежава специални разузнавателни средства държавата ни ще има 3 централи, които ще могат да ги притежават. Въпросите за контрола трябва да си ги постави всеки от нас, мисля, че отговорите са ясни“, бе друга критика на главния прокурор.
По оценка на Сотир Цацаров кръгът лица, „клиенти“ на новата „Антикорупция“ бил прекалено широк (любопитното е, че такава критика отправиха и от Съюза на съдиите). Въпреки това обаче главният прокурор препоръчва в поменика да бъде включено и ръководството на КЕВР.
От ДПС се присъединиха към препоръката да отпаднат доброволните сътрудници. „Ще получите подкрепа, но и сериозни критики особено по откритите полицейски правомощия, които възлагате на инспекторите“, обяви Хамид Хамид.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.