Последни новини
Home / Законът /  Валери Симеонов праща в прокуратурата приватизацията на „Българския морски флот“

 Валери Симеонов праща в прокуратурата приватизацията на „Българския морски флот“

Defakto.bg
Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов ще внесе документи в прокуратурата за оспорване на приватизационния договор за Параходство БМФ, съобщи във Варна самият той, цитиран от БТА.  Симеонов уточнява, че до дни ще  бъде комплектована документацията за оспорването на приватизационния договор, сключен през 2008 г.

За първи път той  публично изказа съмненията си за сделката преди два месеца. Тогава в телевизионно интервю той обяви, че условията за приватизацията не се изпълняват – повечето кораби са нарязани на скрап, а вместо 2360 служители сега в компанията работели само 124.

Собственик на параходството е компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Кирил Домусчиев обясни намалението на броя на корабите и на персонала с икономическата криза и опонира на вицепремиера, че за разлика от други флотове като тези в Румъния и Украйна, които са фалирали, БМФ е бил спасен.   Освен това, част от корабите  отишли за скрап, но не отговаряли на международните конвенции. „Над 10 кораба на възраст над 40 години, които бяха опасни, както за екипажите , така и за околната среда“, заяви Домусчиев.

Симеонов напомни,  че лично е настоял правителството да намери 2.6 млн. лв., за да оспори решението на арбитража. В момента делото е във Върховния касационен съд (ВКС), таксата е платена и се чака произнасянето по обжалването. „Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ“, заяви вицепремиерът, цитиран от БТА.

Братя Домусчиеви

Компанията е приватизирана през 2008 г. от компанията KG Maritime Shipping, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, и по думите на Симеонов през юни т.г.  половината кораби са нарязани на скрап. „От персонал 2360 човека, които трябва да имат на десетата година – догодина, 2018 г., към момента имат 124 работещи и всичко това не е основание за прекратяване на приватизацията, можете ли да си представите?“,  възмути се Симеонов.

В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата, ( наречен „продажен“ от Симеонов) излезе с решение,  което позволи договорът за приватизация на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) да бъде променен. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Това стан ас аргумента,че  има „стопанска непоносимост“, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Арбитражът в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов уважи  искането, а държавата  трябва да заплати и част от разноските на частната компания по делото в размер на 3.7 млн. лв.

С решението на собствениците на флота са спестени неустойки от над 55 млн. лв., които иначе би трябвало да се платят през лятото на 2018 г. за неизпълнението на условията по приватизационния договор.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.