Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Рано е за шампанско за Военното НДК!

Методи Лалов: Рано е за шампанско за Военното НДК!

Defakto.bg

Неизпипаният ремонт тепърва ще създава проблеми на граждани и магистрати и някой трябва да отговаря за това, твърди бившият шеф на СРС

Сградата на Военното НДК е готова да приеме наказателните съдии от Софийския районен съд и прокурорите от Софийската районна прокуратура, обявиха преди дни от ВСС. „На 31 август 2017 г., бе подписан Акт образец 16 за въвеждане в експлоатация на новата сграда на Софийския районен съд и на Софийска районна прокуратура (така известното Военно НДК). Актът бе подписан без забележки. Предстои тържествено откриване на сградата през месец септември“, гласеше съобщението.

Тази вест би трябвало да сложи край на сградните неблагополучия на най-големите съд и прокуратура в страната и окончателно да ги извади от далеч не безопасната „дядова ръкавичка“, както отдавна е известна сградата на бул.“Драган Цанков“, в която от години се тъпчат и прескачат магистрати, съдебни служители и граждани. Нещо повече – свършеното получи високата оценка на премиера Бойко Борисов при тържествената му обиколка из новата сграда в края на май т.г. заедно с правосъдния министър Цецка Цачева, представляващия ВСС Димитър Узунов и тогавашният временен председател на СРС Стефан Милев (момент от обиколката – на снимката горе). „Вижте какви работи правим!“, изтъкна тогава премиерът, който кара трети мандат.

Нещата изобщо не са толкова розови, рано е за отваряне на шампанското, опонира обаче бившият шеф на СРС Методи Лалов. В свой пост във фейсбук той сериозно критикува ред недоглеждания и пропуски – с факти.

Ето позицията на Лалов:

Методи Лалов

ВСС обяви, че на 31.08.2017 г. е подписан БЕЗ ЗАБЕЛЕЖКИ Акт образец 16 за въвеждане в експлоатация на новата сграда на Софийския районен съд, находяща се на бул. „Скобелев“, 23. Предстои тържествено откриване на сградата през месец септември.

Липси и недоглеждания

Познавам всяко ъгълче на сградата и съм категоричен, че са налице множество най-малкото „козметични“ забележки, сочещи на недостатъчно добро качество на СМРР – вълнообразния таван в централното фоайе; пропадането на пода във фоайето пред част от и в съдебните зали на ет. 2 (обяснението на строителя е, че това се дължи на слягане на шумоизолационната вата на пода, но каквато и да е причината изглежда най-малкото грозно); недобър монтаж на ламперията; липса на парапети към подходите за част от залите за съвещания, което създава възможност от падания; ужасен монтаж на ъгловите лайсни на подовия цокъл; липсата на изводи за ел. захранване в тоалетните на съответните места, което ще наложи поставянето на грозни външни канали за сешоарите за ръце за гражданите; значително замърсяване със строителен прах на фугите на пода в цялата сграда; наченки от ръжда по външната ограда на сградата; наченки на разрушаване на бетонната основа на външната ограда и др. Обръщал съм внимание за тези и за други неща на строителя, но без ефект. Говорил съм и за липсата на козирка пред централния вход и на фоайе на този вход, което ще доведе до течение и проблеми в климатизацията за сметка на здравето на съдебните служители от деловодствата, бюро за съдимост и др.

Ами отворите на вратите за контрол на принудително доведените и задържаните лица – сложени са на такива ниво, че охранителите ще трябва да се навеждат и рискуват да им бъдат извадени очите?

Търси се пиар ефект за сметка на данъкоплатците

Явно и ВСС и СРС не се интересуват от това, че данъкоплатците са платили около 14 млн. лева и са приели сградата без забележки. Ясно е, че ВСС бързат и търсят ПР ефект, а новото ръководство на СРС не знае на кой свят е. Подписалите акта без забележки си имат имена и ще следва да отговарят още когато гражданите видят това за което говоря и сами.
И моля, не ми казвайте, че всичко е по-добро от сегашната сграда на СРС и СРП на бул. Драган Цанков. Не приемам такова мислене. Изстрадал съм тази сграда, всяко помещение е измислено от мен и архитектите. Да, тя е достижение за СРС, но има пропуски, които изключват приемането й „без забележки“.

Искам, а като гражданин-данъкоплатец и изисквам това, за което сме платили, да е направено качествено. В този случаи не е съвсем така. Не ми говорете и за гаранционна отговорност защото строител, който не е направил качествено нещо докато сградата е била празна и е имал всички възможности за това, не вярвам да го направи и в последствие. Това явно е въпрос на мислене и можене. А и оправянето впоследствие винаги ще създава неудобство за ползвателите и гражданите. Явно сме царе да ремонтираме ремонтираното.
Приелите тази сграда „без забележки“ си имат имена. Сега не знам дали това е Михаил Кожарев от ВСС или други. Не знам дали е Александър Ангелов и Гергица Парушева от СРС или определени от тях лица. Върху документите има имена и подписи и ще се разбере. Ще им потърсите ли сметка? Ами прокуратурата и ДАНС?

P.S. След съобщението за издадения Акт 16, De Fakto поиска от Софийския районен съд подробности за престоящото преместване, чакаме отговорите.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.