Последни новини
Home / Законът / ВСС заработва на изпроводяк, обсъжда увеличение на заплатите с от 3 до 7 %

ВСС заработва на изпроводяк, обсъжда увеличение на заплатите с от 3 до 7 %

Defakto.bg

ВСС заработва есенно, на изпроводяк в този си състав. Мандатът на кадровиците изтича в началото на октомври, септемврийските им заседания ще са последни за 22-мата изборни членове. Финалът на мандата обаче ще е знаменателен – на 11 септември съветът трябва да избере нов председател на Върховния административен съд.

Стартът на „последния сезон“ дава прокурорската колегия на 7 септември, четвъртък. А най-любопитната точка в дневния ред е обсъждане на увеличение на заплатите на съдии, прокурори и следователи, считано от 1 септември. Този път предложението е актуализацията на възнагражденията да не е с равен процент за всички нива в системата, а диференцирано. Идеята на бюджетната комисия на ВСС е нарастването да е между 3 и 7 %, като по-големият дял да се падне на районните и окръжните нива, научи De Fakto.

Макар да е ден след Деня на Съединението, кадровиците от прокурорската колегия всъщност са свикани заради нетърпящи отлагане въпроси заради изтичащи срокове – откриване на процедури за избор на административни ръководители, определяне на дати за изслушване на кандидати, класирания по конкурси за спецпрокуратурата, РП-Благоевград и ОП-Стара Загора, атестирания.

Вниманието обаче приковава точката, озаглавена „Актуализиране на Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи и Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл. 341 от ЗСВ, считано от 01.09.2017 г.“  Законът е определил само минималните основни възнаграждения на магистратите, които са равни на две средномесечни заплати в бюджетната сфера, нататък те растат с коефициенти, определяни по таблица от ВСС.

Последната актуализация бе направена през декември м.г., като бе предвидено тя да важи със задна дата – от 1 септември 2016 г.

След актуализацията основното възнаграждение на върховните магистрати се вдигна от 3493 лева на 3668 лева, на апелативните се увеличи на 3084 лева, за органите в столицата – на 2748 лева, на окръжно ниво – на 2533 лева, за СРС и СРП – на 2214 и за останалите районни съдилища и прокуратури – на 1979 лева. Отделно съдиите, прокурорите и следователите получават и по 2% за всяка прослужена година, но не повече от 40 %.

През 2017 г. обаче средната заплата в бюджетната сфера се е увеличавала, като по последни данни на НСИ тя е около 1000 лв. По закон трябваше да актуализираме възнагражденията още преди няколко месеца, но нямахме събрани пари за това и ще го направим от 1 септември, обясни член на ВСС. Предизвикателството този път е в диференцирания подход, за който настояваха и съдии, и прокурори основно от районните структури по време на общите събрания за избор на членове на ВСС, за да има справедливост. За това сега бюджетната комисия предлага увеличение от 3 до 7 %, така че като абсолютни суми магистратите от всички нива да получат еднакви актуализации.

Предстои да се чуе мнение на прокурорската, а после и на съдийската колегии, след които идната седмица точката би трябвало да се гласува от пленума на ВСС.

Актуализацията не касае самите кадровици – от миналата година те бяха изравнени по възнаграждения с „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Те са обвързани със заплатите на президента и премиера и се увеличават автоматично.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.