Последни новини
Home / Законът / Главчев ще възстановява Съвета по законодателство в парламента

Главчев ще възстановява Съвета по законодателство в парламента

Defakto.bg

Председателят на парламента Димитър Главчев води преговори с водещи юристи за създаване на Съвет по законодателството към институцията. Това съобщи самия той пред бТВ тази сутрин. Целта е да се прави реална предварителна оценка на законопроектите, които се предлагат.

Съвет по законодателството имаше години наред – и при председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, и при Михаил Миков, призна Главчев.  По времето на предишни мандати на ГЕРБ обаче съветът бе разформирован и очевидно управляващите отчитат гафа и ще се поправят.

Главчев припомни, че например Конституционният съд може да упражнява контрол върху това дали законодателството не противоречи на основния закон само постфактум – след приемането му и само при положение, че бъде изрично сезиран.

Шефът на парламента обеща прозрачна процедура по избора на членове на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Изслушване на кандидатите, номинирани от парламентарните сили ще има на 7 септември, четвъртък. То ще се проведе пред комисията по правни въпроси.

Главчев защити законопроекта на Министерството на правосъдието за борба с корупцията и обяви, че идеята на ГЕРБ шефът на бъдещо ново бюро, което да разследва корупция трябва да се избира от Народното събрание, за да може институцията да подлежи на парламентарен контрол и да е независимо. Напълно обаче игнорира обстоятелството,че Бюрото ще е в „ръцете” на управляващото мнозинство, което подкрепя правителството, а това не е гаранция за независимост на органа, който трябва да ги следи за корупционни практики.

БСП, които имат алтернативен законопроект, искат назначението на председателя му да се прави от президента. Много неправителствени организации предлагат избора на шефа на Бюрото да става след публичен конкурс,  както е в редица  европейски държави с подобни органи, а според БИПИ,  контролът върху този орган не трябва да се заключва в парламента.

Президентът Румен Радев обяви, че очаква изборът на  бъдещото бюро или агенция за борба с корупцията да става и с участие на държавния глава.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.