Последни новини
Home / Законът / Главчев ще възстановява Съвета по законодателство в парламента

Главчев ще възстановява Съвета по законодателство в парламента

Defakto.bg

Председателят на парламента Димитър Главчев води преговори с водещи юристи за създаване на Съвет по законодателството към институцията. Това съобщи самия той пред бТВ тази сутрин. Целта е да се прави реална предварителна оценка на законопроектите, които се предлагат.

Съвет по законодателството имаше години наред – и при председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, и при Михаил Миков, призна Главчев.  По времето на предишни мандати на ГЕРБ обаче съветът бе разформирован и очевидно управляващите отчитат гафа и ще се поправят.

Главчев припомни, че например Конституционният съд може да упражнява контрол върху това дали законодателството не противоречи на основния закон само постфактум – след приемането му и само при положение, че бъде изрично сезиран.

Шефът на парламента обеща прозрачна процедура по избора на членове на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Изслушване на кандидатите, номинирани от парламентарните сили ще има на 7 септември, четвъртък. То ще се проведе пред комисията по правни въпроси.

Главчев защити законопроекта на Министерството на правосъдието за борба с корупцията и обяви, че идеята на ГЕРБ шефът на бъдещо ново бюро, което да разследва корупция трябва да се избира от Народното събрание, за да може институцията да подлежи на парламентарен контрол и да е независимо. Напълно обаче игнорира обстоятелството,че Бюрото ще е в „ръцете” на управляващото мнозинство, което подкрепя правителството, а това не е гаранция за независимост на органа, който трябва да ги следи за корупционни практики.

БСП, които имат алтернативен законопроект, искат назначението на председателя му да се прави от президента. Много неправителствени организации предлагат избора на шефа на Бюрото да става след публичен конкурс,  както е в редица  европейски държави с подобни органи, а според БИПИ,  контролът върху този орган не трябва да се заключва в парламента.

Президентът Румен Радев обяви, че очаква изборът на  бъдещото бюро или агенция за борба с корупцията да става и с участие на държавния глава.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.