Последни новини
Home / Законът / Първото гражданско дело за трагедията в Хитрино тръгва през октомври, близките на жертвите искат 5 млн.лв. обезщетение

Първото гражданско дело за трагедията в Хитрино тръгва през октомври, близките на жертвите искат 5 млн.лв. обезщетение

Defakto.bg

Гражданско дело, заведено от близките на жертвите и от пострадалите при трагедията в Хитрино, е насрочено за 6 октомври в Софийския градски съд. В колективен иск те търсят 5,2 млн.лв. от превозвача.

Това съобщи БТА, като се позова на адвокат Николай Димитров, който представлява интересите на пострадалите и на близките на жертвите.

На 10 декември м.г. след преобръщане на влакова композиция на гара Хитрино и изтичане на газ от една от цистерните мощен взрив уби 7 и рани 29, изпепели десекти домове в шуменското село. Прокуратурата обвини за трагедията главния машинист на влака Димитър Михнев и помощника му Радослав Петков.

Сега гражданските искове на пострадалите са срещу превозвача „Булмаркет ДМ“ ООД и „Булмаркет рейл карго“ ЕООД. В определението си за насрочване на делото съдът е приел исковете за допустими и е назначил поредица от медицински и технически експертизи, твърди адвокат Димитров. В исковите молби се сочи, че причина за трагедията е високата скорост на влаковата композиция – същото твърди и прокуратурата.

Предявените искове са общо за над 10 млн.лв., насроченото за 6 октомври дело ще е първо по ред. Същевременно „Булмаркет рейл карго“ ЕООД е направила редица прехвърляния и прихващания на свои вземания към клиенти, като железопътен превозвач, с цел да няма капиталова и финансова обезпеченост в случай, че бъде осъдена, заявява адвокат Николай Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.