Последни новини
Home / Законът / Първото гражданско дело за трагедията в Хитрино тръгва през октомври, близките на жертвите искат 5 млн.лв. обезщетение

Първото гражданско дело за трагедията в Хитрино тръгва през октомври, близките на жертвите искат 5 млн.лв. обезщетение

Defakto.bg

Гражданско дело, заведено от близките на жертвите и от пострадалите при трагедията в Хитрино, е насрочено за 6 октомври в Софийския градски съд. В колективен иск те търсят 5,2 млн.лв. от превозвача.

Това съобщи БТА, като се позова на адвокат Николай Димитров, който представлява интересите на пострадалите и на близките на жертвите.

На 10 декември м.г. след преобръщане на влакова композиция на гара Хитрино и изтичане на газ от една от цистерните мощен взрив уби 7 и рани 29, изпепели десекти домове в шуменското село. Прокуратурата обвини за трагедията главния машинист на влака Димитър Михнев и помощника му Радослав Петков.

Сега гражданските искове на пострадалите са срещу превозвача “Булмаркет ДМ” ООД и “Булмаркет рейл карго” ЕООД. В определението си за насрочване на делото съдът е приел исковете за допустими и е назначил поредица от медицински и технически експертизи, твърди адвокат Димитров. В исковите молби се сочи, че причина за трагедията е високата скорост на влаковата композиция – същото твърди и прокуратурата.

Предявените искове са общо за над 10 млн.лв., насроченото за 6 октомври дело ще е първо по ред. Същевременно “Булмаркет рейл карго” ЕООД е направила редица прехвърляния и прихващания на свои вземания към клиенти, като железопътен превозвач, с цел да няма капиталова и финансова обезпеченост в случай, че бъде осъдена, заявява адвокат Николай Димитров.

About De Fakto

Проверете също

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

ВКС потвърди 17 години “лишаване от свобода” на Веселина Гинева за убийство на бившия й съпруг

ВКС потвърди наказанието от 17 г. „лишаване от свобода“ на Веселина Гинева за убийството през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.