Последни новини
Home / Законът / Първото гражданско дело за трагедията в Хитрино тръгва през октомври, близките на жертвите искат 5 млн.лв. обезщетение

Първото гражданско дело за трагедията в Хитрино тръгва през октомври, близките на жертвите искат 5 млн.лв. обезщетение

Defakto.bg

Гражданско дело, заведено от близките на жертвите и от пострадалите при трагедията в Хитрино, е насрочено за 6 октомври в Софийския градски съд. В колективен иск те търсят 5,2 млн.лв. от превозвача.

Това съобщи БТА, като се позова на адвокат Николай Димитров, който представлява интересите на пострадалите и на близките на жертвите.

На 10 декември м.г. след преобръщане на влакова композиция на гара Хитрино и изтичане на газ от една от цистерните мощен взрив уби 7 и рани 29, изпепели десекти домове в шуменското село. Прокуратурата обвини за трагедията главния машинист на влака Димитър Михнев и помощника му Радослав Петков.

Сега гражданските искове на пострадалите са срещу превозвача „Булмаркет ДМ“ ООД и „Булмаркет рейл карго“ ЕООД. В определението си за насрочване на делото съдът е приел исковете за допустими и е назначил поредица от медицински и технически експертизи, твърди адвокат Димитров. В исковите молби се сочи, че причина за трагедията е високата скорост на влаковата композиция – същото твърди и прокуратурата.

Предявените искове са общо за над 10 млн.лв., насроченото за 6 октомври дело ще е първо по ред. Същевременно „Булмаркет рейл карго“ ЕООД е направила редица прехвърляния и прихващания на свои вземания към клиенти, като железопътен превозвач, с цел да няма капиталова и финансова обезпеченост в случай, че бъде осъдена, заявява адвокат Николай Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.