Последни новини
Home / Законът / Газова асоциация обвинява КЕВР в манипулации с крайната цена на природния газ

Газова асоциация обвинява КЕВР в манипулации с крайната цена на природния газ

Defakto.bg

 След анализ на бизнес средата и действащата нормативна уредба, Българската газова асоциация (БГА) обвинява КЕВР в манипулации с цената на природния газ.   Крайната цена на суровината за потребителите се увеличава необосновано с около 5 процента, коментира председателят на асоциацията Пламен Павлов.  За да коригират констатирания проблем от браншовата организация са направили предложения до  държавните институции за 10 изменения и допълнения на 3 основни закона – Закона за енергетиката, ЗУТ И ЗОП.

Освен това  БГА е завела дело във Върховния административен съд срещу  наредбата на КЕВР за  формиране на крайната цена на газта.    Специалистите от асоциацията оспорват включването на компонента „задължения към обществото“ в цената към потребителя. Според тях той е необосновано „пришит“ от енергийния регулатор чрез оспорваната в съда наредба. Увеличаването на крайната цена на природния газ за потребителите пречи на развитието на газовия сектор в страната, аргументират своята заинтересованост от БГА. Добавката „задължения към обществото“ е била направена по директива на ЕС през 2014 година за да вмени на енергийните предприятия определени задължения по сигурността на снабдяването, защита на околната среда и енергийната ефективност. Тези разходи обаче не би трябвало да се прехвърлят в тежест на крайния потребител, както е направено в момента, обясняват манипулацията с цената от ръководството на асоциацията. Те настояват категорично  в чл.11 – компонента „задължения към обществото“ да отпадне от наредбата.

Българската газова асоциация е неправителествена организация с нестопанска цел, създадена в средата на 2016 г.. Нейният основен приоритет е да се прилагат механизмите за постигане на баланс не само вътре в сектора, но и между бизнеса и потребителите. БГА действа съвместно  с национално сдружение на общините и Омбудсмана  по законодателната инициатива  за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители по повод действията им против лицензианти по спорни дела. Настоява се за изменения на нормативната уредба по намаляване на административната тежест и облекчаване на процедурите при изграждане на газификационните мрежи. Асоциацията изисква и бърза  либерализация на газовия сектор, въвеждане на входно – изходен тарифен модел и развитие на националния пазар. Според Пламен Павлов, ако законодателят се съгласи с предложенията на Асоциацията, сектор Газификация ще постигне устойчиво развитие и по-лесно ще се адаптира към европейските норми.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.