Последни новини
Home / Законът / Международните инвеститори от „Глориент“ срещу „Техномаркет“ на Пеевски в нов септемврийски рунд

Международните инвеститори от „Глориент“ срещу „Техномаркет“ на Пеевски в нов септемврийски рунд

Defakto.bg

„Разсеяно“ вещо лице отложи дело за опразването на магазин в столицата

Емблематичната битка между дружеството с международни инвеститори „Глориент“ и веригата на Делян Пеевски „Техномаркет“ (прехвърлена вече на „Благоевград-БТ“),  влезе в пореден, септемврийски рунд.

Малко напомняне

Съдебната сага е за 13 магазина в цялата страна и 1 административна сграда в София, продадени през 2006 г. от „Техномаркет“ на „Глориент“. Оттогава веригата „Техномаркет“ е техен наемател, но през 2016 г., когато става собственост на Пеевски, спира да плаща наемите и заявява, че не ги дължи, понеже имотите не били преставали да са нейна собственост.

Този „юридически“ прочит на ситуацията роди десетки дела в две посоки – в едната инвеститорите от „Глориент“ настояват хората на Пеевски да напуснат собствеността им заради неплатени наеми, в другата от „Техномаркет“ искат да се прогласят за нищожни сделките за покупка и наем на магазините. Дребната подробност е, че след 10 г. стабилност във въпросните бизнесотношения, веригата на Пеевски може да претендира само нищожност, за да ги развали, без да плаща, но и без да напуска магазините. И да си „прибере“ твърдяната собственост. А всичко това заприлича на кражба чрез злоупотреба със закона.

Старт и фарстарт

Старт на новия септемврийски сезон на сагата даде дело в Софийския градски съд, заведено от „Глориент“ срещу „Техномаркет“ за опразване на магазин на бул. „Владимир Вазов“ в София.

Казусът преповтаря десетки други – покупка през 2006 г. от „Глориент“, последващо отдаване под наем на „Техномаркет“, спиране на плащанията през 2016 г. и завеждане на дела. Специфичното в този, а и не само случай е, че веригата на Пеевски има претенции само за терена, защото сградата на самия магазин е построена впоследствие от международните инвеститори. И още един говорящ „детайл“ – заведеното от „Техномаркет“ дело за нищожност на наемния договор отпреди 10 г. не е пред софийския, а пред Пловдивския окръжен съд! А това дело, от своя страна, се ползва като аргумент в искане на Пеевската верига да се спре производството за опразването на имота, докато в Пловдив и нататък не се произнесат по тяхната претенция за нищожност.

Похватът, впрочем, е дал резултат – тази година Мариана Георгиева от СГС спира делото за опразването на имота на бул.“Владимир Вазов“ до окончателното решение на казуса за нищожността в Пловдив. Състав на Софийския апелативен съд с председател Диана Коледжикова обаче е категоричен – в делото за неспазения наемен договор претенциите за собственост нямат място. САС нарежда процесът да продължи и определението му е окончателно. А пътьом спорът за нищожността е преместен от Пловдив в СГС, където му е мястото.

Ах, тези експерти!

Така делото за опразване на столичния магазин бе насрочено в СГС за днес, но не би. Процесът този път се спъна в необяснимо отсъствие на едно от вещите лица по тройна техническа експертиза, назначена по искане на „Техномаркет“.

Въпросната експертиза установява съответствието между пазарните цени на земите през 2006 г. и определената наемна цена за имота тогава. Вещите лица по тази задача стават три по настояване на „Техномаркет“, които не приемат заключенията на първоначално определеното вещо лице.

Пак по тяхно искане СГС е назначил и счетоводна експертиза по това дело, а експертът по нея също не се яви днес, но бе уведомил съда, че е възпрепятстван.

При това положение новият съдия по делото Николай Енчев пренасрочи гледането за 31 октомври. И изрично предупреди „разсеяния“ експерт от тройната експертиза, че ако повторно не се яви, го чака солидна глоба.

 

About Елена Енчева

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.