Последни новини
Home / Законът / Много въпроси за смъртта на дете, простреляло се с бащината пушка. Разследват бащата, засега

Много въпроси за смъртта на дете, простреляло се с бащината пушка. Разследват бащата, засега

Defakto.bg

Има много неизяснени въпроси около смъртта на 11-годишно дете от Стрелча, стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Детето е открито вчера късно следобяд, простреляно с бащината ловна пушка в спалнята на родителите му в Стрелча. Според първоначалната информация на МВР става дума за трагичен инцидент, при който детето се е застреляло в главата с пушка ИЖ, 12 калибър, собственост на родителя му. „Ловното оръжие е било прибрано и скрито, но детето го е открило и най-вероятно при игра с него е станал инцидент“, обяви говорителят на ОДМВР в Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от „Фокус“.

Прокуратурата все още не разполага с всимки подробности за случилото се, се разбра от думите на Румяна Арнаудова на импровизиран брифинг в Съдебната палата. Засега, работно, е започнало разследване срещу бащата за притежаване на незаконни боеприпаси, за ловната пушка той има разрешително. Стана ясно също, че детето е било само в стаята и е открито от неговата майка.

Оттам нататък обаче питанията са повече от отговорите. Все пак, според прокуратурата, очевидно не става дума за умишлено убийство, в момента версиите са нещастен случай или склоняване към самоубийство.

„Незабавно е бил посетен домът на родителите лично и от районния прокурор на Панагюрище. Снети са дактилоскопни отпечатъци и от ръцете, и от краката на детето. Задължително, по указания на наблюдаващия прокурор, ще бъде извършен и следствен експеримент, защото за разследването е от изключителна важност да установим всички факти и да дадем отговор на въпросите как се е стигнало до този инцидент. Ловната пушка е била заредена и самият изстрел е с патрон 12-и калибър“, коментира Арнаудова. По думите ѝ се разпитват и близките на детето, и приятелския му кръг. „Предстои и назначаване на комплексна съдебно-медицинска, психологична и балистична експертиза, за да разберем всички обстоятелства около този инцидент. Установено е, че в касата на бащата на детето са открити 19 боеприпаса – патрони 16-и калибър, за които той самият няма надлежно разрешение и е започнало и разследване за престъпление по чл. 339 срещу бащата за това, че държи незаконно боеприпаси“, обясни тя. Една от касите е била на бащата, а другите две – на чичото и дядото на детето.

„Там са открити законни оръжия, които са надлежно съхранявани. Обвинението е работно и текст, по който формално започваме разследването. Истината е, че се разследват всички възможни версии, за да стигнем до истината. Няма данни за чужда намеса или насилие върху детето преди инцидента. Било е открито починало само в стаята“, допълни Арнаудова.  „Първоначално изстрелът е бил чут от чичото, а няколко минути по-късно майката влиза в стаята и вижда детето си. Вследствие на това е припаднала. Възможно е пушката да е била заредена, сглобена, възможно е да е била в каса и детето само да я е отворило. Това са въпроси, които тепърва предстои да установим. Предстоят разпитите на родителите. В момента те са в шок, но задължително ще бъдат разпитани“, каза още Румяна Арнаудова.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.