Последни новини
Home / Законът / Очаква се Страсбург да каже: Има ли работодателят право на безграничен контрол над служителите си в интернет?

Очаква се Страсбург да каже: Има ли работодателят право на безграничен контрол над служителите си в интернет?

Defakto.bg

Очаква се съдиите от Голямата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), да се произнесат по спора за  баланса между сигурността на предприятието и правото на личен живот на служителите, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

ЕСПЧ беше сезиран от 38-годишния румънски инженер Богдан Михай Барбулеску. Работодателят му го уволнил през 2007 година, след като установил чрез наблюдение на електронните му съобщения, че е използвал поща на компанията за лични цели в нарушение на вътрешния правилник. Барбулеску протестира срещу шпионирането на неговите комуникации от работодателя и твърди, че е жертва на нарушаване на правото на личен живот и лична кореспонденция, защитени от член 8 от европейската конвенция за правата на човека.
Румънските съдилища отхвърлили исковете му, отсъждайки, че поведението на работодателя е било разумно и че наблюдението на комуникациите е било единственият начин да се установи дисциплинарно нарушение.
ЕСПЧ потвърди този подход през януари 2016 година, утвърждавайки възможността работодател да наблюдава ползването на интернет в компанията в рамките на дисциплинарна процедура.

Барбулеску обжалва и съдът се съгласи да преразгледа решението си, като съдиите изградиха мнението си на заседание на 30 ноември 2016 година, когато изслушаха аргументите, изложени от френското правителство и от Конфедерацията на европейските синдикати, привлечени по искане на съда като трети застъпници.

Според синдикален експерт съдът трябва да защитава правото на личен живот, в противен случай има опасност служителят да бъде постоянно следен на работното си място, което противоречи на съблюдаването на човешкото достойнство. Интернет връзките на предприятието са предоставени на служителите за професионалните им дейности, а наблюдението позволява на работодателя да защитава компанията от кражба на данни, компютърни вируси и неразрешена употреба. Наблюдението обаче трябва да е регламентирано и служителите да са информирани за това, според френската позиция. Работодателят няма право да има достъп до лични файлове извън присъствието на служителя и трябва да има разрешение от съда, за да установи данни за провинение, а за нарушаване тайната на кореспонденцията може да се носи наказателна отговорност.

ЕСПЧ настоява и за съразмерността на санкцията. Първата мярка срещу съгрешилия служител трябва да бъде устно предупреждение, а уволнението да бъде санкция за непрекъснато повтарящи се нарушения или сериозно нарушаване на правилата за професионално използване на интернет, отбелязват съдиите.

 Решението на 17-членната Голяма камара ще се  превърне в законова практика за 47-те страни членки на Съвета на Европа, чиито подходи по въпроса са много различни.  То се очаква с голямо внимание от европейските синдикати и държавите, които са регламентирали наблюдението в интернет.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.