Последни новини
Home / Законът / Радев и Алексиева: Електронното гласуване позволява на българите в чужбина да са съпричастни с живота в България

Радев и Алексиева: Електронното гласуване позволява на българите в чужбина да са съпричастни с живота в България

Defakto.bg

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори. Това е общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, които днес разговаряха на „Дондуков“ 2, съобщи  прессекретариата на държавния глава.
Президентът Радев е изразил очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.
„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, е подчертал държавният глава. Той е поздравил Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.
По време на срещата Ивилина Алексиева е запознала Радев с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя е подчертала, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област, и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България. След  изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г.  Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.
Румен Радев е приел поканата на Ивилина Алексиева да открие конференцията на Асоциацията на избирателните комисии от Европа „Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха“, домакин на която е българската ЦИК на 9 и 10 ноември т.г.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.