Последни новини
Home / Законът / Нови въпроси към кандидатите за ВСС, правната комисия на парламента ги изслушва утре

Нови въпроси към кандидатите за ВСС, правната комисия на парламента ги изслушва утре

Defakto.bg

Претендент иска публично извинение заради необосновани „обструкции“ срещу него

Утре правната комисия на Народното събрание ще изслуша 18-те кандидати за новия ВСС от парламентарната квота, а въпросите към тях набъбват. В последния момент своите питания са изпратили от Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт и от сдружение „Обществен съвет за правосъдие“, става ясно от страницата на НС.

А един от кандидатите – адвокат Нели Виодорова, номинирана за член на съдийската колегия от независимия Ангел Исаев, категорично опровергава „обструкциите“, направени й от Съюза на одиторите на Сметната палата в тяхно становище до правната комисия и настоява за публично извинение от тази организация.

Финалът е предстоящ

След изслушването на кандидатите утре финалът на избора за нов Висш съдебен съвет става съвсем предстоящ. Според приетите от депутатите процедурни правила, изслушването е последният етап преди гласуването на претендентите в пленарна зала. Чува се, че изборът може да се проведе още тази седмица.

Ако вотът е успешен, съставът на ВСС за идните 5 години ще е окончателно попълнен и новите кадровици ще заработят в началото на октомври (когато изтича мандатът на предшествениците им). Професионалната квота на съвета вече е попълнена – съдиите, прокурорите и следователите излъчиха своите 11 избраници.

Парламентът също трябва да изпрати 11 във ВСС – 6 в съдийската и 5 в прокурорската колегии. Но това за първи път ще става с квалифицирано мнозинство от минимум 160 гласа „за“, както предвидиха последните конституционни промени. А депутатите номинираха общо 18 кандидати. Кои от тях ще отпаднат, а за кои разноцветните депутати ще постигнат съгласие, предстои да видим.

Номинираните за съдийската колегия са: адвокатите Мирослав Джеров (от Георги Марков от ГЕРБ), Боян Новански (от Волен Сидеров и патриотите), Ангелинка Николова (от Веселин Марешки и „Воля“) и Нели Виодорова (от независимия Ангел Исаев); върховните съдии Вероника Имова и Боян Магдалинчев (от ГЕРБ), Марина Михайлова и Диана Хитова (от БСП); съдиите от столичния апелативен съд Стефан Гроздев (от ДПС) и Даниела Марчева (от БСП); Драгомир Кояджиков от апелативния спецсъд (от БСП).

Претендентите за прокурорската колегия са: районният обвинител на Пловдив Гергана Мутафова и окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова (предложени от ГЕРБ), Маринела Тотева от ВАП и Светлана Бошнакова от ВКП (номинации на БСП), Пламена Апостола от националното следствие, в момента шеф на столичните следователи (предложена от ДПС), зам.-апелативният прокурор на София Йордан Стоев (от Волен Сидеров и патриотите), Владислав Томов от РП-Варна (издигнат от Веселин Марешки и „Воля“).

Последните питания

Освен на директните въпроси на депутати – обичайно за всяко изслушване, претендентите за ВСС трябва да отговарят и на отправяни им питания от неправителствени организации, ВУЗове и др., ако има. В случая има и то немалко. Условието по закон е тези въпроси да се депозират предварително.

Доскоро, както De Fakto писа, въпросите бяха общо 48, отправени от Съюза на съдиите, Българския институт за правни инициативи, Института за пазарна икономика и Съюза на одиторите на Сметната палата. Те са разнообразни – от настояване да се даде оценка на конституционния модел на ВСС и най-вече на числеността на парламентарната му квота, както и на гръмките скандали „Яневагейт“ и „ЦУМгейт“ и стореното от отиващия си съвет в защита на независимостта на Темида до възгледите на кандидатите за критериите при избор на административни ръководители, кариерното развитие на магистратите, дисциплинарната практика. Любопитно звучеше въпросът на Съюза на одиторите на Сметната палата към кой лагер ще се присъединят претендентите, ако влязат във ВСС: на змиите, на пчелите или ще са рахат? (Алюзия с изказвания на главния прокурор Сотир Цацаров и представляващия съвета Димитър Узунов).

Сега от Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт с председател Александър Николов, също отправят 5 въпроса. Питанията към кандидатите са дали са запознати с устройството на съдебната администрация; кои ще са основните цели и приоритети за оптимизиране и подобряване на дейността й; каква е визията на претендентите за повишаване на професионалната квалификация на съдебните служители и за тяхното кариерно израстване?

От сдружението „Обществен съвет за правосъдие“ начело с Бойко Никифоров, също формулират въпроси в 5 пункта, заимствани от практиката на взаимоотношенията им с ВСС. Така се пита как  ще се оценяват професионалните качества на кандидатите за административни ръководители; ще поискат кандидатите проверка на всички сигнали на граждани срещу върховни съдии, на които досега е отказано разглеждане с аргумента, че съветът не осъществява инстанционен контрол по дела; смятат ли, че съдия, който лъже, може да е магистрат; трябва ли да се образуват дисциплинарни производства срещу прокурори, укрили престъпления.

Дискредитират ме, искам извинение!

Нели Виодорова

Остро становище срещу направена й оценка като „неподходящ“ кандидат е изпратила Нели Виодорова.

Тя, както и още 10 претенденти получиха обструкции от Съюза на одиторите на Сметната палата. Възраженията им срещу адвокат Виодорова бяха, че е участник в управлението на Националното бюро за правна помощ (НБПП), което не съдействало за осъществяване и заплащане на помощ по подзаконови актове, както изискват международни договори.

Твърденията са фактически и правно неверни и не съдържат никаква конкретика, категорична е адвокат Виодорова. Заявява, че е един от тримата адвокати, излъчени за членове на бюрото от Висшия адвокатски съвет. В същото време негов ръководител е председателят, който си има и заместник, назначени от премиера. Не се разбира и не става ясно и кои подзаконови актове и кои международни изисквания са имали предвид одиторите в „обструкцията“ си, категорична е кандидатката. След което прави обстоен преглед на дейността на НБПП.

„Възприемам становището като опит за дискредитацията ми и внушение за неглижирането на кандидатурата ми. Смятам, че вносителят трябва да оттегли „обструкцията“ и да поднесе публично извиненията си“, настоява Нели Виодорова.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.