Последни новини
Home / Законът / Кандидадите за съдийската колегия на ВСС се извървяха, тръгнаха претендентите за прокурорската колегия

Кандидадите за съдийската колегия на ВСС се извървяха, тръгнаха претендентите за прокурорската колегия

Defakto.bg

След близо 3 часа изслушването на 11-те кандидати за съдийската колегия на ВСС приключи в правната комисия на парламента. Заради въведения времеви лимит (от 13 ч. почва пленарно заседание), на 7-те претенденти за прокурорската колегия остана по-малко от час.

Какво казаха „последните“ претенденти за съдийската колегия?

Марина Михайлова (вдясно). До нея е Нели Виодорова

Марина Михайлова, номинирана от БСП: Не е важно от коя квота е кадровикът, а какъв е!

Съдията от Върховния административен съд Марина Михайлова е над 30 г. в съда, стана известна с „особеното си мнение”, че Ахмед Доган е бил в конфликт на интереси като консултант по „Цанков камък”. Биографията й е впечатляваща, подчерта депутатът от БСП Крум Зарков, който я представи.

Пред народните избраници Марина Михайлова се обяви за отчитане на индивидуалните качества на всеки оценяван магистрат. Призова да се обърне повече внимание на поощренията на магистратите. Като съдия от ВАС прикани за намаляване натовареността на върховния съд и равномерно натоварване на административните съдилища.

Особено любопитни бяха възгледите й за критериите за избор на административни ръководители, разрешените им мандати и сегашната структура на ВСС.

За избора на ръководители Марина Михайлова бе категорична– ВСС трябва да се съобразява със становищата на общите събрания и да отчита всички критерии, а не само управленския опит, както се прави досега. В тази връзка заяви и друго – очевидно е нужно тълкуване на разрешението от Конституцията не повече от два ръководни мандата. Аз смятам, че ограничението в случая е за всички органи на съдебната власт, обяви тя. С други думи – според върховната съдийка не е редно след 10 г. начело например на окръжен съд, същият ръководител да отива в апелативен съд, където да изкара още два мандата и т.н.

Крум Зарков от БСП я попита дали, ако бъде избрана във ВСС от квотата на парламента, това ще повлияе на работата й.

За мен е  без значение кой от коя квота е, стига всички да отстоват независимостта и да имат уважение един към друг, отвърна кандидатката. Според Марина Михайлова в момента няма нужда от промяна на този модел на ВСС, а в бъдеще може да се мисли за леко увеличение на съдийската квота, обяви се и за присъствието на представители на научната мисъл във ВСС.

 

Мирослав Джеров

Мирослав Джеров, номиниран от Георги Марков от ГЕРБ: Елиминиране на човешкия фактор при разпределението на делата

Адвокат Мирослав Джеров, син на известния юрист Александър Джеров, наблегна на нуждата от административни ръководители с безупречен морал.

Специално се спря на разпределението на делата, като в момента, според него случайният избор тотално не се спазва, често се прибягва до ръчно разпределение на делата. Настоя да се елиминира човешкият фактор от тази дейност, а ако това не е възможно – преписките да не се разпределят от административните ръководители.

Друга „рецепта“ за успех на новия ВСС, според него, ще е да се преустановят противоречията вътре в съвета, което ще издигне уважението към системата изобщо.

 

Нели Виодорова, номинирана от независимия Ангел Исаев: Законът е слънце, не можем да го престъпим!

От 21 г. съм адвокат, влизам във всички съдилища на България, познавам системата отвътре, каза дза себе си Нели Виодорова.

Призова да се действа като общност, обяви – независимият съдия е този, който правораздава въз основа на закона и постановява актовете си по вътрешно убеждение. „Законът е слънце за нас, не можем да излезем от тази норма“, категорична бе юристката.

 

Стефан Гроздев

Стефан Гроздев, номиниран от ДПС: Възнаграждението да следва ранга, не длъжността

Той е най-дългогодишният зам.-председател на Софийския апелативен съд и ръководител на търговското отделение. Настоящият ВСС не го избра за председател на този съд, влияния очевидно оказаха и подавани срещу магистрата сигнали.

„ВСС трябва да осъществява функците си според очакванията на обществото и на магистратската общност.  Основен принцип, който трябва да ръководи ВСС, е независимостта“, обяви Стефан Гроздев днес. Поиска и „достатъчна и широка публичност на кандидатуритте за административни ръоводители и достатъчен и широк публичен дебат по тях“.

Най-любопитен бе по въпроса за заплатите в Темида. „Въпросът за възнагражденията обяснимо бурно вълнува магистратската общност.  В новия ВСС трябва да се работи възнаграждението да за ранг да е почти равно на това за длъжност. Т.е. възнагражденитео да следва ранга, а не длъжността“, обяви Гроздев.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.