Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за ВСС: Без личностни нападки, с лице към магистратите

Кандидатите за ВСС: Без личностни нападки, с лице към магистратите

Defakto.bg

Правната комисия на НС в ударно темпо изслушва 18-те претеденти за новия Висш съдебен съвет, като председателят Данаил Кирилов този път напомня: „Изтече ви времето!“. Целта е мероприятието да приключи до 13 ч., когато започва пленарно заседание.

До момента депутатите изслушват кандидатите за съдийската колегия на ВСС – те са 11 на брой, за 6 места. На снимката горе са Даниела Марчева от Софийския апелативен съд (със синята рокля) и Диана Хитова от Върховния касационен съд, номинирани от БСП.

Вероника Имова

Вероника Имова, номинирана от ГЕРБ: Независимост преди всичко

В основата на работата на съдията и на съдийстването е независимостта, обяви съдията от Върховиня касационен съд Вероника Имова, номинирана от ГЕРБ. Тя е и първият председател на съдийската Комисия за атестирането и конкурсите, създадена след промените в съдебния закон от миналата година.

Задача на ВСС е да създава условия за ненакърняване на съдийската независимост, като част от това е и справедливостта при оценяването на съдийския труд, категорична бе Имова.

Обяви се за кариерно израстване на магистратите не на базата на „изпити“, при които съдии изпитват съдии, а на базата на съдебните им актове. Те са лицето на работата на магистрата, подчерта Вероника Имова.

Емил Димитров-Ревизоро от патриотите обяви, че е впечатлен от професионалната й биография.

Даниела Марчева, номинирана от БСП: Редовни срещи по региони, изравняване на натовареността

Срещу неглижирането на отделния съдия и регулярни срещи на ВСС с магистратите по региони се обяви Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд.

Други моменти от нейното представяне бяха настояването й за създаване на условия за независимост на магистратите, както и за равномерно натоварване. В момента САС гледа три пъти повече дела от останалите апелативни съдилища в страната, подчерта тя.

Диана Хитова, номинирана от БСП: Общите събрания за предлагат магистрати за повишения

Била е адвокат в Сливен, както и шеф на адвокатската колегия, била е и депутат от БСП в 40-о НС. Сега е съдия от ВКС.

Съдиите в Англия са несменяеми от 18 век., а у нас въпросът се решава векове по-късно, изтъкна Хитова. Обяви се за нуждата от подобряване на Етичния кодекс на магистратите, в който в момента има „много несъобразени текстове“.

Според Диана Хитова са нужни и още промени в закона в посока на съдийското самоуправление, които да позволят и общите събрания да предлагат за повишение и командироване съдии от по-долни инстанции.

Тя се обяви за създаване на електронен портал за подадените заявления между всички съдилища, както и единни правила за административното обслужване на гражданите – еднакво работно време, предварително разгласено.

 

Драгомир Кояджиков (в центъра)

Драгомир Кояджиков, номиниран от БСП: Непровеждането на конкурси създава напрежение, трябва да се тушира

Магистратите да получават своевременна защита от необоснони нападки, включително и с прессъобщения, в които на обществото да се разясняват конкретните казуси – за това пледира съдията от апелативния спецсъд Драгомир Кояджиков.

Заяви също, че за да е плодотворна работата на ВСС, тя трябва да се води безличностни нападки и представянето на всяко действие за скандално.

Беше категоричен – един от големите проблеми в момента е непровеждането на конкурси, което води до напрежение сред магистратите и трябва да бъде потушено „в много спешен порядък“.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.