Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за ВСС: Без личностни нападки, с лице към магистратите

Кандидатите за ВСС: Без личностни нападки, с лице към магистратите

Defakto.bg

Правната комисия на НС в ударно темпо изслушва 18-те претеденти за новия Висш съдебен съвет, като председателят Данаил Кирилов този път напомня: „Изтече ви времето!“. Целта е мероприятието да приключи до 13 ч., когато започва пленарно заседание.

До момента депутатите изслушват кандидатите за съдийската колегия на ВСС – те са 11 на брой, за 6 места. На снимката горе са Даниела Марчева от Софийския апелативен съд (със синята рокля) и Диана Хитова от Върховния касационен съд, номинирани от БСП.

Вероника Имова

Вероника Имова, номинирана от ГЕРБ: Независимост преди всичко

В основата на работата на съдията и на съдийстването е независимостта, обяви съдията от Върховиня касационен съд Вероника Имова, номинирана от ГЕРБ. Тя е и първият председател на съдийската Комисия за атестирането и конкурсите, създадена след промените в съдебния закон от миналата година.

Задача на ВСС е да създава условия за ненакърняване на съдийската независимост, като част от това е и справедливостта при оценяването на съдийския труд, категорична бе Имова.

Обяви се за кариерно израстване на магистратите не на базата на „изпити“, при които съдии изпитват съдии, а на базата на съдебните им актове. Те са лицето на работата на магистрата, подчерта Вероника Имова.

Емил Димитров-Ревизоро от патриотите обяви, че е впечатлен от професионалната й биография.

Даниела Марчева, номинирана от БСП: Редовни срещи по региони, изравняване на натовареността

Срещу неглижирането на отделния съдия и регулярни срещи на ВСС с магистратите по региони се обяви Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд.

Други моменти от нейното представяне бяха настояването й за създаване на условия за независимост на магистратите, както и за равномерно натоварване. В момента САС гледа три пъти повече дела от останалите апелативни съдилища в страната, подчерта тя.

Диана Хитова, номинирана от БСП: Общите събрания за предлагат магистрати за повишения

Била е адвокат в Сливен, както и шеф на адвокатската колегия, била е и депутат от БСП в 40-о НС. Сега е съдия от ВКС.

Съдиите в Англия са несменяеми от 18 век., а у нас въпросът се решава векове по-късно, изтъкна Хитова. Обяви се за нуждата от подобряване на Етичния кодекс на магистратите, в който в момента има „много несъобразени текстове“.

Според Диана Хитова са нужни и още промени в закона в посока на съдийското самоуправление, които да позволят и общите събрания да предлагат за повишение и командироване съдии от по-долни инстанции.

Тя се обяви за създаване на електронен портал за подадените заявления между всички съдилища, както и единни правила за административното обслужване на гражданите – еднакво работно време, предварително разгласено.

 

Драгомир Кояджиков (в центъра)

Драгомир Кояджиков, номиниран от БСП: Непровеждането на конкурси създава напрежение, трябва да се тушира

Магистратите да получават своевременна защита от необоснони нападки, включително и с прессъобщения, в които на обществото да се разясняват конкретните казуси – за това пледира съдията от апелативния спецсъд Драгомир Кояджиков.

Заяви също, че за да е плодотворна работата на ВСС, тя трябва да се води безличностни нападки и представянето на всяко действие за скандално.

Беше категоричен – един от големите проблеми в момента е непровеждането на конкурси, което води до напрежение сред магистратите и трябва да бъде потушено „в много спешен порядък“.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.