Последни новини
Home / Законът / Нашумелият ЧСИ Иван Чолаков е лишен за 3 години от правоспособност

Нашумелият ЧСИ Иван Чолаков е лишен за 3 години от правоспособност

Defakto.bg

 

Наказанието е  най- тежката дисциплинарна мярка, което Дисциплинарната комисия на камарата  може да наложи

Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) лиши от правоспособност за срок от 3 години ЧСИ Иван Чолаков, с район на действие Софийски градски съд.  С това решение комисията, която се състои от равен брой представители на Министерство на правосъдието и на КЧСИ, потвърди наказанието, поискано по-рано от Съвета на КЧСИ, съобщи пресслужбата на съдебните изпълнители.

Лишаването от правоспособност е най-тежкият вид санкция, която по закон може да постанови дисциплинарният орган.

До решението за отнемане на правата се стигна след като през февруари камарата изиска и провери общо 7 изпълнителни дела, заведени от Иван Чолаков, и установи в тях системни нарушения. Проверката беше извършена след телевизионно разследване, в което граждани твърдяха, че са жертва на измами с фалшиви записи на заповеди с участието на адвокат от САК и ЧСИ Чолаков.

Между 10 февруари и 21 август срещу ЧСИ Иван Чолаков са постъпили общо 20 жалби. По 5 от тях вече са в ход решения за образуване на дисциплинарни производства, като са поискани от Съвета на камарата две лишавания от правоспособност – за срок от 1 и 3 години, временно отстраняване от длъжност, докато трае производството, както и глоби, включително и в максимално предвидения  размер от 10 000 лева.

Дисциплинарните производство срещу частните съдебни изпълнители се образуват по искане или на Министерство на правосъдието, или на Съвета  на КЧСИ, а гражданите могат да подават жалби и сигнали до всеки от двата органа. Актовете на дисциплинарната комисия подлежат на обжалване пред ВКС, който се произнася с окончателно решение.

„Контролът е основен приоритет в дейността на Камарата на ЧСИ. За последните две години извършихме проверки на всички кантори в страната, отправихме и препоръки за отстраняване на пропуски и нарушения. В няколкото случая на пълно или частично неизпълнение се образуваха и дисциплинарни производства. Категорични сме, че законът и правилата трябва да се спазват от всички ЧСИ“, коментира председателят на КЧСИ Георги Дичев. Дисциплинарната комисия, въпреки че е орган на камарата, действа като независим дисциплинарен съд,  в който половината от членовете се избират от правосъдния министър, а другата половина – от КЧСИ.

През 2016 г. срещу ЧСИ са били образувани 46 дисциплинарни производства, докато само до август тази година те вече са 66. Дисциплинарната комисия е наложила ефективно 73 наказания – 57 глоби, от които 8 – в размер над 5 000 лева, 4 – в размер от 10 000 лева, 3 предупреждения за отнемане на права и 10 лишавания от право да се упражнява професията.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.