Последни новини
Home / Законът / Обвиниха и задържаха Лазар Влайков заради смъртта на 47-годишния мъж от Виноградец

Обвиниха и задържаха Лазар Влайков заради смъртта на 47-годишния мъж от Виноградец

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Пазарджик е повдигнала обвинение и задържала за 72 часа Лазар Влайков,  с чиито пистолет бе убит Наско Тонкев във Виноградец.   Влайков е е обвинен, за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на Н.Т. (чл. 338, ал. 3 във вр. ал. 2 във вр. ал 1 от НК). Текстът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години, а в особено тежки случаи санкцията е  от 5 г. до 15 г. Той обаче не се занимава с вината на извършителя на стрелбата, а визира отговорността на притежателя на оръжието.

С оглед тежестта на обвинението и опасността Влайков да се укрие или да извърши друго престъпление , той е задържан, а на  8 септември 2017 г., ОП – Пазарджик ще внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщава прокуратурата.

Доскоро две бяха  основните версии, по които се работеше за убийството на  47-годишния мъж, който бе прострелян по време на тържество в петък вечерта.  Първата версия бе, че мъжът е бил застрелян от 6-годишно дете, а втората, че фаталният изстрел е даден от председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че 10 години затвор заплашват Лазар Влайков,  ако се докаже, че е нарушил правилата за носене на оръжие по време на рожден ден във Виноградец. Според нея акцентът на обвинението ще бъде, че не са взети необходимитие мерки за сигурност и са нарушени правилата в закона, които гарантират живота на гражданите. Абсолютната забрана да не се носи оръжие, когато човек е пиян, е нарушена от Влайков и това се наказва с 10 години затвор.

Предстои да се извърши служебна проверка на досъдебните производства срещу Влайков, които са били водени досега, каза още Арнаудова.

По думите й показанията на 6-годишното дете, за което се говори, че уж било натиснало спусъка, са само едно от доказателствата в тази история. Очакват се и резултатите от експертизата, които да докажат кой точно е произвел изстрела по време на семейния празник, на който са намерени 126 гилзи.

На извънредна сесия на Общинския съвет в Септември  Влайков  бе освободен от председателския пост.

Същевременно четирима психолози заминават за Стрелча, където се самоуби 11-годишно момче. Там са командировани и двама прокурори от ВКС, които да подпомогнат разследването в Стрелча.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.