Последни новини
Home / Законът / Парламентът избира „своята“ квота във ВСС идната седмица, правната комисия без оценки за 18-те претенденти

Парламентът избира „своята“ квота във ВСС идната седмица, правната комисия без оценки за 18-те претенденти

Defakto.bg

Парламентът ще гласува за своята квота от 11 членове на новия Висш съдебен съвет идната седмица. Правната комисия предоставя на пленарната зала да реши кои от 18-те преденти за 11 места в кадровика на Темида ще предпочете.

Това стана ясно след днешното „лимитирано“ изслушване на кандидатите. Оттук нататък, на базата на протокола от мероприятието, депутатите ще решават зад кого застават – по съвест или по партиен ангажимент.

След като другата, 11-членна професионална квота на съдии, прокурори и следователи вече е избрана, дори и да не постигнат съгласие за всички „свои“, депутатите надали ще минират работата на новия ВСС. При 2/3 мнозинство, сиреч 17 човека, от които трима са по „право“ – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, кадровикът на Темида може да заработи през октомври. Аритметиката е проста – от парламента, ако е в разнобой, се очаква да избере поне двама-трима. Законът предвижда и балотаж – измежду кандидатите, спечелили над 160 гласа при равен брой гласове. Детайлът тук е, че отново за първи път вотът в НС е поделен – народните избраници трябва изрично да посочат шестима за съдийската колегия на ВСС и петима за прокурорската – при съответно 11 и 7 издигнати претенденти. Красота!

Така или иначе днес изслушването приключи и „прокурорските“ претеденти (да свикват!) трябваше да ме поместят в рамките на 1 час. Е, надскочиха го с 30 минути, ама…

Владислав Томов

Владислав Томов, номиниран от „Воля“: Без устен изпит за вход в Темида

Устният изпит за магистрати е излишен, без него изборът ще е  по-обективен – това обяви прокурорът от РП-Варна Владислав Томов.

„Устният изпит трябва да бъде отменен, ако не и заменен, нещо като интервю, оценките от които да бъдат „издържал“ или „неиздържал“, заяви той. „Концепцията ми включва провеждане на политики в съдебната система на най-важния ресурс – човешкият. При подбора на кадрите субективният елемент трябва да бъде сведен до минимум“, обясни Томов.

 

Гергана Мутафова, номинирана от ГЕРБ: Разделението на простъпки и престъпления е належащо!

Това бе категоричната заявка на районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова днес. Тя за енти път излага публично концепцията си за ВСС – направи го и като кандидат от прокурорската квота, но загуби състезанието. В същото време районният прокурор на Пловдив втори мандат Мутафова е рекордьор по подкрепи за новия ВСС.

Зад номинациятаа й застанаха включително Асоциацията на прокурорите и евродепартаментът на правистите от СУ начело с Атанас Семов.

 

 

Йордан Стоев (вторият вляво )

Йордан Стоев, номиниран от Патриотите: Съдебната карта да се променя поетапно!

Кандидатът, който е зам-апелативен прокурор на София бе представен от Емил Димитров-Ревизоро. Не стана дума за „грешката“, която отпращаше Стоев в съдийската колегия на ВСС.

Отстояване на закона и морала, така че новият ВСС да заслужи уважението на обществото, бяха посланията на Стоев.

И още – този кандидат се обяви за реконструкцията на съдебната карта, но първо експериментално, после повсеместно.

 

Калина Чапкънова

Калина Чапкънова, номинирана от ГЕРБ: Наказанията да не зависят от личността

Окръжният прокурор на Бургас втори мандат бе представена от Данаил Кирилов, включително с участието си в делото“Сарафово“.

Приоритет на новия ВСС трябва да е спечелване на загубеното обществено доверие, обяви кандидатката.

Като основен проблем обаче тя очерта изработването на новата съдебна карта и категорично се обяви „за“ унифицирания модел на прокурорската реконструкция, предпочетен и от Сотир Цацаров.

В същото време остро разкритикува дисциплинарната практика на настоящия ВСС, който е действал без ясни правила, според „извършителя“.

 

Маринела Тотева (в средата)

Маринела Тотева, номинирана от БСП: Преглед как се спазват етичните стандарти по места

Споровете във ВСС  да се решават в съвета, не по вестниците, пледира Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура.  И се обяви твърдо „за“новото изискване за „уседналост“ на магистратите от 3 г, преди да искат повишение.

Ако бъде избрана, кандидатката ще предложи преглед на дейността на комисиите за професионална етика по места.

 

Пламена Апостолова, номинирана от ДПС: Темида да се научи да говори за себе си

Тя е шеф на икономическия отдел на националното следствие, от миналата година по заповед на Сотир Цацаров временно оглавява столичните следователи.

Необходим е баланс – освен изисквания към магистратите, те трябва да получават и обратното – справедливо кариерно израстване, възнаграждения, условия за работа, заяви кандидатката, представена от Йордан Цонев. И даде пример –  през м.г. съотношението е било 11 към 1 измежду най-натоверените и най-ненатоварени следователи.

Съдебната карта трябва да се пренапише, но така, че на гражданите да се осигури достъп до правосъдие, каза още Апостолова.

И още – комуникацията между Темида и гражданите трябва да протича на достъпен език, разбираем за всички, съдебната система трябва да се научи да говори за себе си.

Светлана Бошнакова, номинирана от БСП: И обществото да е сигурно в избора на ВСС

Тя започва като съдия, продължава като прокурор. Била е и член на Инспектората в неговия втори мандат. Сега е във Върховната касационна прокуратура

Многостранният ми опит ще е  важен при промяната на съдебната карта, кариерното израстване, избора на ръководители, изтъкна днес Бошнакова, изтеглила „късата клечка“ да говори последна.

Като приоритет на новия ВСС очерта  съдебната карта, която до голяма степен ще решивъпроса с натовареността, а това пък ще ес отрази върху качеството и срочността на актовете.

Да се въведе забрана за прескачане на нива, т.нар. кариерен туризъм, настоя още прокурор Бошнакова. Създава изключителен проблем в структурите, ползвани от тях само като трамплин.

А за избора на административни ръководители обяви: той ще е успешен, ако и обществото е убедено, че изборът е правилен, че доверие е получил действителният лидер.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.