Последни новини
Home / Законът / Правната комисия с „лимит“ – 4 часа за изслушване на 18 кандидати за ВСС

Правната комисия с „лимит“ – 4 часа за изслушване на 18 кандидати за ВСС

Defakto.bg

Изслушването на 18 кандидати за новия ВСС започна в правната комисия на парламента. Депутатите трябва да изберат общо 11 нови кадровици – 6 за съдийската и 5 за прокурорската колегии и то с квалифицирано мнозинство от 160 гласа „за“.

Изслушването е в зала „Запад“ на НС и, както се оказа, с лимит. Тъй като за 13 часа е насрочено пленарно заседание, комисията има 4 часа за изслушване и препитване на 18-те кандидати, обяви Данаил Кирилов.

Преди това Емил Димитров-Ревизоро от патриотите прикани за пестеливост в отговорите, за да могат всички кандидати да се представят достойно и равностойно.

Освен от журналисти, изслушването се наблюдава от Институт „Отворено общество“ и от Института за пазарна икономика.

Ангелинка Николова

Ангелинка Николова, номинирана от „Воля“:  За всеки съд – отговорник от ВСС и Инспектората

Първа получи думата адвокат Ангелинка Николова, номинирана от „Воля“ за член на съдийската колегия на ВСС. Тя 25 г. е работила като съдия в Търговище, от тази година е преминала в гилдията на защитниците.

ВСС досега не е имал визия за повече от 1 година, обяви кандидатката при представянето си. Тя настоява новият съвет да разработи точни критерии за оценка на всеки съд и прокуратура. И разкритикува досегашните кадровици, че са насочвали вниманието си само към съдилищата, за които е имало сигнали и констатирани проблеми. Според Николова съветът трябва да се интересува от всики съдебната власт, една от идеите й е във ВСС да се определи за всеки съд и прокуратура, като такъв отговорник да има и от Инспектората.

Към нея нямаше въпроси.

Боян Магдалинчев

Боян Магдалинчев, номиниран от ГЕРБ: Аналитично звено във ВСС за проблемите в Темида

Кандидатурата на зам.-председателя на Върховния административен съд бе представена от председателя на правната комисия Даниил Кирилов. Той също е предложен за съдийската колегия. Отчетено бе, че е председател на Асоциацията на българските административни съдилища, активно е работил по създаването на АПК, както по промените в ЗСВ през 2016 г.

Прозрачност, уважение към инакомислието, почтеност и зачитане на приетите решения, посочи кандидадът като основа за работата си във ВСС. Обяви се също за недопустимост на външно вмешателство при изпъленние на служебните задължения, защита на магистратите от всякакви нападки, публичност за всякакви прояви на корупционно поведение.

Магдалинчев прикани да се засили аналитичната дейност на ВСС и предлага създаване на аналитично звено в съвета с юристи, финансисти, икономисти, представители на академичната общост, които да извеждат проблемните моменти в раотата на съдебната власт, да ги анализират и да предлагат решения на пленума на ВСС.

Филип Попов от БСП зададе въпрос за мерки срещу неравномерната натовареност. Нужна е промяна на съдебните райони, най-общо бе отговорът.

 

Боян Новански, номиниран от Волен Сидеров: Да се сложи край на командироването

Той е адвокат от САК от 1998 г., занимава се с наказателни дела, кандидат е за съдийската колегия на ВСС.

Обяви се за промяна в закона, която да въведе и точково  оценяване на кандидати и магистрати при конкурси. Настоя за редовно обявяване и провеждане на конкурси и слагане на край на командироването. В момента около 100 съдии и около 100 прокурори са командировани, изтъкна той.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.