Последни новини
Home / Законът / Съдът: Обезщетението при закъснял или отменен полет зависи от прякото разстоянието между летищата на отпътуване и пристигане

Съдът: Обезщетението при закъснял или отменен полет зависи от прякото разстоянието между летищата на отпътуване и пристигане

Defakto.bg

 Обезщетението на пътниците при отмяна или голямо закъснение на свързващ полет,  зависи от  прякото  разстояние между летището на отпътуване и това на пристигане. По-голямото разстояние,  не е от значение за определяне на обезщетението. 

Това реши днес  Съдът на ЕС по повод конкретно преюдициално запитване на германски съд в Хамбург.

Случаят

Дамите Birgit Bossen, Anja Bossen и Gudula Gräßmann са пътували от Рим до Хамбург през Брюксел с полет на Brussels Airlines. Тъй като техният полет пристига в Хамбург със закъснение от три часа и петдесет минути спрямо първоначално предвидения час на
пристигане, те сезират Amtsgericht Hamburg (районен съд Хамбург, Германия), за да получат обезщетението, предвидено в регламента на Съюза за обезщетяване на пътници с въздушен транспорт 1.
Регламентът, според даденото му от Съда тълкуване, предвижда,  че в  случай на закъснение от три и повече часа, пътниците имат право на обезщетение от  250 EUR за всички полети до 1 500 километра и на 400 EUR за полетите  над 1 500 километра, свързващи две държави членки.

Въпросът

По този повод германската юрисдикция пита Съда –  дали,  в случай на свързващи полети, общото разстояние на полета съответства на разстоянието между летището на отпътуване и летището на пристигане (а именно в случая 1 326 км между Рим и Хамбург) или то трябва да се изчислява според действително изминатото разстояние (тоест в случая 1 656 км, а именно 1 173 км между Рим и Брюксел и 483 км между Брюксел и Хамбург). От отговора на този въпрос ще зависи размерът на обезщетението, дължимо на засегнатите пътници.

Решението

Съдът констатира най-напред, че във връзка с правото на обезщетение регламентът не прави разлика  дали засегнатите пътници са достигнали до крайното си местоназначение с директен полет или със свързващи полети.

От това Съдът прави извода, че и в двата случая пътниците трябва да бъдат третирани по еднакъв начин при изчисляването на размера на обезщетението. В  този контекст Съдът отбелязва, че различните ставки на обезщетение, предвидени в регламента, отразяват разликите в обхвата на неудобството, което пътниците претърпяват поради това, че нямат възможността да реорганизират свободно своето пътуване и така да избегнат свързаната с отмяната или голямото закъснение на техния полет загуба на време.  В това отношение Съдът приема, че видът на полета (директен полет или свързващи полети) няма въздействие върху обхвата на претърпяното от пътниците неудобство.
Следователно при определянето на размера на обезщетението при пътуване със свързващи полети, както и при директен полет, трябва да се вземе предвид само прякото разстояние,  изминато между летището на отпътуване и летището на пристигане.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съдът на ЕС не решава националния спор.  Националната юрисдикция трябва да се произнесе по делото в съответствие с решението на Съда. Това решение обвързва по същия начин останалите национални юрисдикции, когато са сезирани с подобен въпрос.

1Регламент (ЕО) No 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 11 февруари 2004 година относно
създаване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или
голямо закъснение на полети, и за отмяна на Регламент (ЕИО) No 295/91 (ОВ L 46, 1991 г., стр. 1; Специално
издание на български език, 2007 г., глава 7, том 12, стр. 218).

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.