Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова: Няма тотално неприемливи кандидати за парламентарната квота на ВСС, но съмненията за някои от тях не бяха изчистени

Иванка Иванова: Няма тотално неприемливи кандидати за парламентарната квота на ВСС, но съмненията за някои от тях не бяха изчистени

Defakto.bg

Сред номинираните от депутати 18 кандидати за новия Висш съдебен съвет няма тотално неприемливи. В същото време публичните подозрения към някои от тях си остават неизчистени. Оценката даде шефът на правния екип на „Отворено общество“ Иванка Иванова пред БНР, без да назовава имена.

Иванова бе сред наблюдателите на вчерашното изслушване в правната комисия на НС.

То бе „лимитирано“, на 18-те претенденти за 11 места в парламентарната квота на ВСС бяха отпуснати малко над 4 часа. Изслушването премина задъхано и забързано, с редки въпроси от депутати, а предварително зададените питания от неправителствени организации потънаха в небитието.

 

„Изслушването остави у мен впечатлението, че е формален жест. Някои от кандидатите са с над 25 г. стаж и опит в системата и за мен беше проява на неуважение да им се отдели толкова малко време“, заяви по този повод Иванка Иванова.

Тя оцени като положителна конституционната промяна, която вече изисква парламентарните избраници за ВСС да се гласуват с квалифицирано мнозинство от 2/3, т.е. искат се поне 160 депутатски „да“. Като „значителна еволюция“ Иванова определи и изискването за предварителни номинации, така че да има време за запознаване с тях. „Спомням си времената, когато кандидатите точно съответстваха на броя на членовете, които трябва да бъдат избрани и имената им се публикуваха в деня преди избора“, изтъкна известната юристка.

На въпрос дали пък сега мнозиностото от 2/3 ще се използва от различните политически сили за търгуване „моите“ срещу „твоите“ кандидати, Иванка Иванова отговори: „Мнозинството беше въведено по изрично настояване на Внецианската комисия за демокрация чрез право  с очакване драстично да се подобри качеството на работата на ВСС. В България обаче при въвеждане на такова мнозинство или няма избор или той се провежда, но още на етап номинци кандидатите са спазарени. Втората хипотеза ми се вижда малко по-добра от първата – да няма избор. Ако обаче от изслушването някой се надяваше да се ориентира как ще се държат кандидатите в бъдещия ВСС, какви позиции ще заемат, нямаше как да го разберат“.

Очевидно състезанието в парламента ще е малко по-оспорвано за съдийската колегия, където има 11 претенденти за 6 места (срещу 7 кандидати за 5 позиции в прокурорската колегия), посочи още Иванова. Нейното впечатление е, че са се очертали и няколко „безспорни“ за парламентарния вот кандидати и посочи като такъв зам.-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, номиниран от ГЕРБ.

Има разлика в дебата, когато магистратите сами избираха своите представители във ВСС и когато това прави парламентът, категорична бе Иванка Иванова.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.