Последни новини
Home / Законът / Избират нов районен прокурор на София на 27 септември

Избират нов районен прокурор на София на 27 септември

Defakto.bg

Изборът на ръководител на най-голямата прокуратура в страната – Софийската районна прокуратура, ще е на 27 септември. Решението е на прокурорската колегия на ВСС.

Състезанието за шефския пост в СРП е солово – само с един претендент. За мястото се кандидатира Радослав Димов, зам.-районен прокурор на столицата, в момента и.ф. ръководител. Други кандидати не се появиха.

До избора се стига след оставката на Петър Белчев. Той напусна поста след жестокото убийство на Виола Николова през юни в София, след като се разбра, че в СРП не са реагирали на ред сигнали срещу обвинения за престъплението Стефан Станчев.

На заседанието си прокурорската колегия щатът на СРП е попълнен с още един обвинител – Диана Динкова от РП-Варна е преместена в Софийската районна прокуратура.

Повишени

Прокурорската колегия на ВСС повиши с отделно гласуване трима прокурори, съобщиха от съвета.

  • Константин Илиев Сулев – прокурор в Софийска районна прокуратура, е повишен в длъжност „прокурор“ в Специализирана прокуратура;
  • Тереза Петрова Скорчева – Витанова – прокурор в Районна прокуратура – Хасково, е повишен в длъжност „прокурор“ в Специализирана прокуратура;
  • Тони Иванова Петрова – Игнатова – прокурор в Районна прокуратура – Бургас, е повишена в длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Разград.

Повишаването е на основание чл. 193, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

 

 

Поощрен 

Алексей Христов от Окръжната прокуратура в Стара Загора е поощрен с  „личен почетен знак втора степен – сребърен“. Отличието е  за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.

Дисциплинарни дела

Образуваните две дисциплинарни дела срещу Ива Атанасова от столичната районна прокуратура са обединени в едно, съобщават от ВСС. Дисциплинарното разследване е за системно неспазване на процесуалните срокове.

Прокурорската колегия обаче е отказала да наложи наказание на Елза Митева-Варадинова от РП-Ботевград заради изтекла давност. Делото е било за нарушаване на Етичния кодекс на магистратите.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.