Последни новини
Home / Законът / Избират нов районен прокурор на София на 27 септември

Избират нов районен прокурор на София на 27 септември

Defakto.bg

Изборът на ръководител на най-голямата прокуратура в страната – Софийската районна прокуратура, ще е на 27 септември. Решението е на прокурорската колегия на ВСС.

Състезанието за шефския пост в СРП е солово – само с един претендент. За мястото се кандидатира Радослав Димов, зам.-районен прокурор на столицата, в момента и.ф. ръководител. Други кандидати не се появиха.

До избора се стига след оставката на Петър Белчев. Той напусна поста след жестокото убийство на Виола Николова през юни в София, след като се разбра, че в СРП не са реагирали на ред сигнали срещу обвинения за престъплението Стефан Станчев.

На заседанието си прокурорската колегия щатът на СРП е попълнен с още един обвинител – Диана Динкова от РП-Варна е преместена в Софийската районна прокуратура.

Повишени

Прокурорската колегия на ВСС повиши с отделно гласуване трима прокурори, съобщиха от съвета.

  • Константин Илиев Сулев – прокурор в Софийска районна прокуратура, е повишен в длъжност „прокурор“ в Специализирана прокуратура;
  • Тереза Петрова Скорчева – Витанова – прокурор в Районна прокуратура – Хасково, е повишен в длъжност „прокурор“ в Специализирана прокуратура;
  • Тони Иванова Петрова – Игнатова – прокурор в Районна прокуратура – Бургас, е повишена в длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Разград.

Повишаването е на основание чл. 193, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

 

 

Поощрен 

Алексей Христов от Окръжната прокуратура в Стара Загора е поощрен с  „личен почетен знак втора степен – сребърен“. Отличието е  за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.

Дисциплинарни дела

Образуваните две дисциплинарни дела срещу Ива Атанасова от столичната районна прокуратура са обединени в едно, съобщават от ВСС. Дисциплинарното разследване е за системно неспазване на процесуалните срокове.

Прокурорската колегия обаче е отказала да наложи наказание на Елза Митева-Варадинова от РП-Ботевград заради изтекла давност. Делото е било за нарушаване на Етичния кодекс на магистратите.

 

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.