Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов след среща с БСП: Проектите за „Антикорупция“ отклоняват дебата за реформа в прокуратурата

Лозан Панов след среща с БСП: Проектите за „Антикорупция“ отклоняват дебата за реформа в прокуратурата

Defakto.bg

Имаме съвпадения по 2 важни въпроса и 1 разминаване, обобщи Корнелия Нинова

Дебатите за новия антикорупционен орган, тръгнали от проектите на ГЕРБ и на БСП, отклоняват общественото внимание от основната тема – за реформата на прокуратурата и контрола и отчетността на главния прокурор. Това обяви председателят на ВКС Лозан Панов след среща с Корнелия Нинова и депутати от левицата в парламента.

Панов е последният от „тримата големи“, поканен от БСП по повод техния проект. Преди това социалистите с видяха с обвинител №1 Сотир Цацаров, както и с председателя на ВАС Георги Колев.

„Създаването на още един антикорупционен орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност, цели само заобикаляне на основната тема – реформа на прокуратурата. Основният въпрос, който трябва да се постави е, че и сега има институции, които са компетентни за разследвания на корупционни действия, имат аналитични функции и достатъчен експертен потенциал да вършат тази дейност, въпросът е защо не го правят“, заяви на излизане Панов. Бе категоричен – критиките му са и към проекта на ГЕРБ. Добави – предстои поредният мониторингов доклад, очевидно ще се отчита дейност пред Брюксел. „Разговорът беше искрен, заявих позицията си – бяга се от проблема за прокуратурата и контрола над главния прокурор“, обобщи председателят на ВКС.

В същото време, според Лозан Панов, ако се създаде специален антикорупционен орган, няма пречка неговият шеф да се назначава от президента, както настояват социалистите. „Държавният глава е равноотдалечен от всички власти и ще носи отговорност за избора си, другото е размита колективна отговорност“, обяви Панов.

Предесдателят на ВКС смята също, че създаването на „Антикорупция“ ще е ефективно само ако освен разследващи функции, както предлага БСП, този орган има и прокурорски правомощия.

„Изразих пред БСП мнението, че този орган трябва да има разследващи функции, всякакъв страх, че те видите ли ще използват специални разузнавателни средства без контрол, не са основателни -има Бюро за контрол на СРС и изисквания на процесуалните закони. Ако ще има само аналитични функции, с какво ще е по-различен от БОРКОР? В Румъния този орган е част от държавния апарат, който освен да събира доказателства, може и да повдига обвинения. Това е същностна разлика – според двата проекта, каквото и да се събере в „Антикорупция“, ще се праща на прокурор, а той ще преценява“, каза Лозан Панов.

„Проведохме сериозен,  професионален разговор. Имаме съвпадения по два важни за нас въпроса и едно разминаване“, бе коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Двете съвпадения са, че е добре президентът да определя председателя на новия орган и е важно той да има разследващи функции.

Разминаването е по въпроса за прокуратурата. „Комплексната реформа минава през промяна на Конституцията, ние имаме политическо решение основният закон да не се променя“, категорична бе Нинова.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.