Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата спешно проверява медицинското на обвинителя, арестуван в съдебна зала

Прокуратурата спешно проверява медицинското на обвинителя, арестуван в съдебна зала

Defakto.bg

Спешна проверка на медицинските документи, представени от обвинителя от Плевен Димитър Захариев разпореди спецпрокуратурата. Назначена е и петорна медицинска експертиза за здравето му, а от районното полицейско управление в Плевен е изискана справка дали Захариев спазва мярката за неотклонение „домашен арест“. При установяване на нарушения ще се иска магистратът да бъде задържан под стража.

Това съобщиха от прокуратурата. Поводът за активността на държавното обвинение са излъчени от Нова тв кадри, на които Димитър Захариев е без патерици и се придвижва нормално. В същото време на 27 юли той се явил пред спецсъда с две патерици заради спукана тазобедрена става и изтъкнал, че се нуждае от 6-месечно лечение.

След скандалния му арест в съдебна зала през юни от служители на Бюрото за охрана на свидетели към главния прокурор, съдът отказа „задържане под стража“ и определи „домашен арест“ за Димитър Захариев. Плевенският прокурор е подсъдим в СГС по обвинение, че някога е притискал покойния вече свидетел по „Октопода“ Георги Цветански да натопи тогавашния обвинител по делото Светлозар Костов, за да заеме мястото му начело на спецпрокуратурата.

Безпрецедентният арест пък бе ново дело срещу него за участие в организирана престъпна група на плевенчанина Камен Балбузанов-Куката и за изнудване на лекар преди 7 години, тръгнало също след разследване на Нова тв. Преди това Сотир Цацаров бе поискал уволнение на Захариев заради несъвместимост – участие в търговска дейност, но ВСС отказа. След повдигането на новите обвинения, главният прокурор внесе ново предложение – този път за дисцилинарно уволнение на Димитр Захариев.

Ето днешното съобщение на прокуратурата:

„След излъчване на кадри от предаването „Разследване“ по Нова телевизия, в които се установява, че обвиняемия прокурор Димитър Захариев, спрямо когото е взета мярка  за неотклонение „домашен арест“ вероятно е представил медицински документи с невярно съдържание, Специализираната прокуратура предприе следните действия:

– Изиска справка от 02 РУ МВР Плевен относно спазването на мярката за неотклонение „домашен арест“ от обвиняемия Димитър Захариев;

– Разпореди извършване на спешна проверка от Регионалните центрове по здравеопазване в Плевен и София на цялата медицинска документация, представена от обвиняемия Захариев пред прокуратурата и пред Специализирания наказателен съд. Проверката е възложена и с оглед данни за извършено документно престъпление;

– Назначи петорна съдебно медицинска експертиза за здравословното състояние на Димитър Захариев;

– От Нова телевизия изиска записи от репортажа с оглед установяване на данни за отклоняване на Захариев от взетата му мярка за неотклонение и основания за внасяне на искане за изменение на мярката за неотклонение в „задържане под стража“.

При установяване на нарушения на взетата от СпНС мярка за неотклонение „домашен арест“ от Димитър Захариев, Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най- тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.