Последни новини
Home / Законът / Фалстарт на прокуратурата прекрати делото за ареста на Лазар Влайков, по-късно съдът го задържа, но у дома (обновена)

Фалстарт на прокуратурата прекрати делото за ареста на Лазар Влайков, по-късно съдът го задържа, но у дома (обновена)

Defakto.bg
Лазар Влайков

В петък динамично се разви делото за поискания постоянен арест на  бившия председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков.   Най-напред то бе прекратено  заради грешка на прокуратурата. Искането за постоянен арест бе в внесено в Окръжния съд в Пазарджик, но съдът обяви, че то не  му е подсъдно, тъй като престъплението, в което  Влайков е обвинен и задържан, е подсъдно на Районния съд в Пазарджик.

По-късно, районният съд в Пазарджик разгледа производството  и отхвърли искането на  прокуратурата за постоянен арест на  Влайков,  като определи  мярка за неотклонение „домашен арест“.  Според съдебният състав Влайков е с чисто съдебно минало, заемал е отговорни постове, ползва се с авторитет и уважение в длъжността си, и няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление.

Окръжният прокурор на Пазарджик обяви, че 6-годишният Юри  признал,  че е стрелял с пистолета на Лазар Влайков, с който бе убит ресторантьора.  Детето  казало, че оръжието му е било дадено отчовек с кожено яке“, а единственият човек с такова е бил Влайков, поясни прокурорът.   Част от свидетелите по случая също твърдели,  че той му е дал пистолета „Глок“, след като извадил пълнителя.

Защитата обаче оспорва това твърдение. До момента са разпитани 13 свидетели, които дават взаимно изключващи се показания. Близките на убития твърдят, че няма как детето да е произвело фаталния изстрел с пистолета и че това е направил Влайков. Самият той обаче заяви, че съвестта му е чиста. Кой точно е произвел изстрелът ще стане ясно от балистичната експертиза.

Прокуратурата обжалва новата мярка.

В четвъртък Окръжна прокуратура в Пазарджик повдигна  обвинение и задържала за 72 часа Лазар Влайков,  с чиито пистолет бе убит Наско Тонкев във Виноградец.   Влайков е е обвинен, за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на Н.Т. (чл. 338, ал. 3 във вр. ал. 2 във вр. ал 1 от НК). Текстът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години, а в особено тежки случаи санкцията е  от 5 г. до 15 г.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че 10 години затвор заплашват Лазар Влайков,  ако се докаже, че е нарушил правилата за носене на оръжие по време на рожден ден във Виноградец. Според нея акцентът на обвинението ще бъде, че не са взети необходимите мерки за сигурност и са нарушени правилата в закона, които гарантират живота на гражданите. Абсолютната забрана да не се носи оръжие, когато човек е пиян, е нарушена от Влайков и това се наказва с 10 години затвор.

Предстои да се извърши служебна проверка на досъдебните производства срещу Влайков, които са били водени досега, каза още Арнаудова.  Както стана известно  срещу него е имало шест производства. Всички са прекратени и в момента  постановления им са изпратени за проверка на основателността им.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.