Последни новини
Home / Законът / Изненадващо, Георги Чолаков критичен към управлението „Колев” във ВАС

Изненадващо, Георги Чолаков критичен към управлението „Колев” във ВАС

Defakto.bg

На едно мнение със Сотир Цацаров за мястото на прокуратурата

Подкрепяният от Георги Колев кандидат за негов наследник Георги Чолаков се оказа изненадващо критичен към мандата на Колев начело на ВАС. По време на изслушването си от Висшия съдебен съвет, той на практика разкритикува досегашната управленска практика по тълкувателната дейност, определянето на съдебни състави, назначаването на съдебни помощници, липсата на активност на Върховния административен съд по промените в АПК.

В същото време кандидадът, сочен като фаворит на мнозинството, се оказа на едно мнение със Сотир Цацаров за мястото на прокуратурата. То еднозначно е в съдебната власт, обяви Чолаков в отговор на въпрос на Цацаров.

А от началото на заседанието в кулоарите на ВСС тръгна мълва, че днес избор най-вероятно ще има. С добавката, че своето „да” за кандидата Георги Чолаков индиректно е дал премиерът Борисов.

Другият кандидат е Соня Янкулова. И двамата претенденти са съдии от ВАС.

Стартът – с похвали

Георги Чолаков е човек с безупречен авторитет и висок професионализъм, представи го настоящият председател на ВАС Георги Колев. Подчерта, че кандидадът е номиниран от пленума на ВАС с голямо мнозинство, заяви: „Той има способност да работи в екип и да обединява хората около себе си”.

Докладвани бяха становищата на етичната и атестационните комисии, с положителни оценки за Чолаков.

Той пък започна изложението си с „благодарност към колегите, които ме издигнаха, това е израз на същинското съдийско самоуправление”. И обяви, че преди да изготви концепцията си е направил анкета сред съдиите за проблемите на ВАС.

В изложението си, освен известните вече послания от концепцията му, Чолаков твърдо се обяви „за” въвеждането на медиацията като начин за решаване на административните спорове.

„Ако бъда избран, моята мисия ще е да защитавам независимостта на всички съдии и на всички магистрати като най-голяма ценност. Следващият ВСС трябва да излъчва ясни послания, да има ясни правила по дисциплинарните производства, избора на административни ръководители, повишаването и понижаването на магистратите”, обяви Чолаков.

Главният прокурор се намесва

Към Чолаков имаше много въпроси, но най-изненадващият дойде откъм обвинител №1. Цацаров запита кандидата какво е мнението му за мястото на прокуратурата – проблем, очевидно не свързан с пряката дейност на ВАС, нито с тази на Висшия съдебен съвет, чийто член по право ще стане новият съдийски председател. За това питането се прие като алюзия към позициите на другия председател – Лозан Панов, чиито виждания по проблема са общоизвестни.

„Не разбирам какво в момента налага да се води този дебат. Всички актове на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, ако проблемът е с постановленията за оброзувони и отказ от образуване, той може да се реши законодателно. Но ако прокуратурата се изведе от съдебната власт и отиде в изпълнителната, по-добре ли ще е обвинителите да са зависими от съответния министър, да извършват действия извън вътрешното си убеждение, нима ще са по-мотивирани да работят? Прокуратурата трябва да е в органите на съдебната власт“, отговори категорично Чолаков.

Пленумът на ВАС ще има думата

На въпрос на Магдлена Лазарова как ще подбере екипа си, кандидадът заяви –  няма да внеса нито едно предложение за зам.-председател, което да не е било одобрено от пленума на ВАС. На същия принцип на одобрение, но вече от конкретните отделения, той смята да определя и председателите на тези отделения.

„Повишаването на доверието става само чрез прозрачност и публичност на всички актове и действия във ВАС, няма какво да крием, напротив обществото трябва да знае какво се случва, как е формиран този или онзи петчленен състав“, зарече се Георги Чолаков.

Без заповеди „на тъмно“

Главният инспектор Теодора Точкова го попита как ще реши проблема с насрочването на дела за след 1 година.

Факт е, че в някои отделения в момента дела за уволнения се насрочват за 2019 г., в други, включително и в ръководеното от мен Второ отделение насрочвам дела за март догодина, призна кандидадът. Изходът вижда в обстоен анализ защо се случва това, а едно от възможните решения – в преразпределение на материята по отделения. Но „в момента материите се местят по отделения със заповед на председателя, което е негово законово право, само че е малко на тъмно, колегите не знаят дали се прави, за да се накаже някой съдия“.

Чолаков даде заявки също за решение на сградния проблем на ВАС чрез разширяването с намиране на нови помещения, ремонт на покрива, който тече, климатиците също „сдали багажа“.

Сред питащите бе и Димитър Узунов, за когото се твърди, че още е сърдит на колеги, задето не го издигнали за председател на ВАС. Въпросите му бяха как кандидадът ще се отчита за обещаното и свършеното. Ще се отчитам пред пленума на ВАС поне на 6 месеца, ще пускам и анонимни анкети сред съдиите какво харесват и какво не, къде съм сгрешил и къде не, отговори Чолаков. Заяви също, че са него много важни са и поощренията на съдиите.

 

Срещу драстичното повишаване на таксите по административни дела

Юлия Ковачева попита кандидата за начина на формиране на съставите във ВАС, той й отвърна, че е крайно време да има предвидимост при формирането им.

На настояването на Галина Карагьозова да даде оценка на внесените от депутати от ГЕРБ промени в АПК, Чолаков бе категоричен: „Няма никаква обосновка защо се налага такова драстично повишение на държавните такси, така преграждаме пътя към правосъдие“.  Не заобиколи въпроса за това, че е останало неясно как се е стигнало до проекта.  Обяви се и срещу промени в призоваването, които водят до риск хората да изпускат срокове.

Любопитно бе становището му против предвидената едноинстанционност на ред производства, в което абсолютно се солидаризира с концепцията на конкурента си Соня Янкулова.

Призна – няма становище на ВАС за промените в този закон, но защо – „въпросът в момента не е към мен. Ние разбрахме за него, когато влезе в правната комисия“. В същото време е известно, че в подготовката на проекта са участвали зам.-председатели на ВАС и шефове на отделения.

„Ще направя всичко възможно да ни чуят за второ четене, стига за имаме покана от парламента“, намеси се Георги Колев.

„За“ евроодит на ВАС, иска забрана на роднински назначения на съдебни помощници

По още два важни въпроса Чолаков на практика влезе в разнобой с Колев.

След въпрос на Соня Найденова той се обяви категорично за евроодит на Върховиня административен съд и 28-те административни съдилища от Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК. Такава проверка вече бе предложена от комисията на Калин Калпакчиев и ВСС първо я одобри, но после се отмента по изрично настояване на Георги Колев.

Кандидадът бе остър и по въпроса за съдебните помощници, по който през годините имаше скандали (за последно с назначаването на съпругата на Яне Янев Галя Янева). Най-важна е проверката на качествата им на входа, например с тестове по материите, а не с казуси като сега, каза Чолаков. Но най-вече, според него трябвало да се забрани назначаването на помощници, които са роднини на съдии от съда или на някого друг от системата.

На питане дали във ВАС се зачита практиката на Евросъда в Страсбург, например решението по „Баталова воденица“, по което държавата бе осъдена за нарушение на евроконвенцията заради събарянето на ромски къщи, Чолаков заяви, че в неговото отделение са се запознали с решението на Страсбург и вече спазват зададените там стандарти.

Имаше въпрос  за решението „Капиталбанк срещу България“ и отказа на ВАС да допусне до разглеждане казуса за отнетия лиценз на КТБ – в този състав участваше и Георги Чолаков. Не стана много ясно обаче виждането му по този проблем.

Не съм прегрешил

Калин Капакчиев поиска коментара на Чолаков за излезли публикации срещу него – недекларирани сделки за ниви и недаден отвод по конкретно дело.

Чолаков заяви, че и в двата случая бил изряден.

„По излязла в петък информация за мои сделки през 2011 г. като нотариус – става въпрос за прехвърляне на вземания по предварителен договор за продажба на недвижим имот. Макар да не съм бил длъжен, тъй като не съм собственик, при встъпването си като съдия съм ги декларирал. Не съм ги декларирал като вземания, защото не са парични вземания“, обяви той.

По другия случай – отмяна на уволнение на шеф на полицията в Сливен, сочен за началник на брат му, Чолаков заяви, че рат му е бил служител в РЗБОП и подчинен на ГДБОП, а не на полицейския началник в Сливен. А по време на делото братът е работел като инпектор в Сливенския затвор.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.