Последни новини
Home / Законът / Соня Янкулова: Председателят е пръв сред равни, трябва да правораздава

Соня Янкулова: Председателят е пръв сред равни, трябва да правораздава

Defakto.bg

Самоуправлението не е панацея, но трябва да се утвърждава

Административното правосъдие е гарант за правовата държава, а независимост се доказва всеки ден, заяви Соня Янкулова при изслушването си от ВСС. Бе категорична – председателят на ВАС е пръв сред равни, трябва да осигурява среда за независимостта на магистратите, в никакъв случай да не се меси във формирането на тяхното вътрешно убеждение.

Задължително за председателя е и да правораздава, да влиза по дела, само така ще има същински поглед върху работата на съда, бе категорична Янкулова. Изненадващо, изслушването й бе далеч по-кратко от това на конкурента Георги Чолаков.

Очаквано, Соня Янкулова също даде заявка за подбор на екип от заместници и председатели на отделения, след като се чуе мнението на съдиите. Ръководителите трябва да умеят да създават много добра работна атмосфера, категорична бе тя. А съдийското самоуправление, което вече стана и законов принцип, може да не е панацея, но трябва да се утвърждава.

За ябълката и крушата

Сотир Цацаров зададе въпроса си за мястото на прокуратурата. А Соня Янкулова му отвърна: „Разбирам защо го задавате, но отчетността и качеството за мен са по-важни от мястото. Ако вземем една ябълка и я преместим, тя няма да стане круша. Касае и прокуратурата, и съда. За мен този въпрос за мястото не стои“.

 

На въпроса на главния инспектор Теодора Точкова за протяжното насрочване на дела, кандидатката каза: разпределението на съдебните заседания е на базата на броя на съдебните зали и на отделенията, които заседават. „Какво искаме – да насрочим веднага десетина дела и да ги пишем половин година или да ги насрочваме за след половин година и в едномесечен срок да пишем решения? Аз в момента не мога да предложа изход“, каза Янкулова.

Сериозни притеснения за АПК

Соня Янкулова изрази „сериозни“ притеснения по предложените и приети на първо четене промени в АПК. И посочи правото на защита на гражданите, закритите касационни производства, призоваването, определи като изключително опасно дефинирането в правна норма на термина „съществено процесуално нарушение”. На обсъждане в пленума на ВАС колеги изразиха много сериозни аргументи против.

За разпределението на материята по отделения, бе категорична: „Не бих допуснала изземването и прехвърлянето на материя без видима причина от един кръг съдии от ВАС и предоставянето й на друг!“

Даде заявка, че заповедите на председателя на ВАС, свързани с „правосъдната функция“, ако тя бъде избрана, ще станат публични. Вътрешните заповеди като тези за отпуски и подобни – не.

Янкулова каза също и че е „за“ евроодит на административното правосъдие.

Помощниците – не ме интересува чии деца са, а колко знаят и могат

По проблема за избора на съдебни помощници във ВАС се обяви за поставяне на допълнителни изисквания към кандидатите за професионален стаж, тъй като ще работят във върховен съд. „В момента съдебният пмощник не е онова, което сме си представяли, че трябва да бъде“, категорична бе Янкулова. За разлика от конкурента си Чолаков, който пледира за пълна забрана на роднински назначения обаче тя каза: „Може да прозвучи странно, но мен лично ме интересува не кой на кого е дете, а колко е професионалист. Не можем да забраним на никого да кандидтства, стига да няма конфликт на интереси“.

 

На въпрос за нападките на изпълнителната власт срещу конкретни съдии по конкретни дела, Соня Янкулова заяви: „Не можем да избегнем коментарите от изпълнителната власт, нашите актове засягат тяхната дейност. Но категорично не приемам личностната нападка към съдията по повод даден съдебен акт. Утре същия съдия ще постанови друг акт, от който въпросният орган ще е доволен и тогава какво, ще го похвалят ли? Личностните нападки са недопустими и защитата на магистратите е работа и на председателя на ВАС, и на ВСС“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.