Последни новини
Home / Законът / Съдия Методи Лалов: Гербът е държавен символ, а не търговска марка, господа!

Съдия Методи Лалов: Гербът е държавен символ, а не търговска марка, господа!

Defakto.bg
Методи Лалов
Графично и цветно изображение на герба според ЗГРБ

Публикуваме мнението на бившия председател на СРС Методи Лалов, отпечатано във Фейсбук – страницата му, заради просветителската стойност, с която е заредено.  Добре е да не се забравят  важни неща,  които олицетворяват  държавност, суверенитет и независимост  в една уважаваща себе си държава.  

Гербът на МВнР не отговаря графично на изискванията на закона. Сега това министерство се ръководи от Екатерина Захариева.

Съгласно чл. 1, ал. 1 от Закона за герб на Република България (ЗГРБ) гербът е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава.
Използването на символи, неотговарящи на изискванията на закона показва капацитета на екипите, които отговорните държавни лица ръководят.  Хора с такова отношение не гледат на държавата като на организация, работеща в полза на гражданите, а като на ясла. За това и такива „подробности“ не ги интересуват. Отношението на държавните институции към герба е още една проявна форма на институционалния разпад в обществото ни.
Ето няколко примера на държавни органи, които са поставили „герб“, чието графично изображение не съответства на приложението към чл. 2, ал. 2 от ЗГРБ – Министерство на външните работи (министър Екатерина Захариева), Конституционен съд (председател Борис Велчев), Национален институт на правосъдието (директор Миглена Тачева), Министерство на правосъдието (министър Цецка Цачева, която е пазител и на държавния печат, на който е изобразен герба), Народно събрание (председател Димитър Главчев), Национално бюро за контрол върху СРС (председател Бойко Рашков) и др. Такива примери има още десетки на агенции, общини и др.

Гербът в заседателната зала на ВСС е изработен от пластмаса или някакъв вид смола, което е в нарушение на т. 1 от Приложение № 2 към чл. 1, ал. 4 от Постановление № 476/17.12.1997 г. на МС: Пластичното изображение на герба като форма и пропорции трябва да съответства на графичното му изображение и се изработва от трайни материали – метал, камък, дърво и други. Не се допуска изработване на пластичното изображение на герба от пластмаси и нетрайни материали, сочи авторът.

Други държавни органи използват герб, изработен от забранени материали съгласно Постановление № 476/17.12.1997 г. на МС за одобряване на графичните и пластичните образци и за използване на изображението на герба на Република България – Висшия съдебен съвет (представляващ Димитър Узунов и гл. секретар Димитър Тончев), органи на съдебната власт.
Гербовете, поставени в съдебните зали на СРС на бул. „Цар Борис III“, 54, са изработен от 18 кг. месинг чрез леене. Всички гербове, поставяни преди това в СРС, са изработени от пластмаса, което е в нарушение на т. 1 от Приложение № 2 към чл. 1, ал. 4 от Постановление № 476/17.12.1997 г. на МС. Тъй като ВСС отказа да отпусне средства за изработването на гербове в съответствие със закона, направата им стана благодарение на дарители, които чрез човешката си щедрост, безкористност и стремеж към съзидание и проявената солидарност дадоха знак за важната роля на правосъдието, осъзната и подкрепяна не само от публичната власт, но и от гражданското общество. За съдебните зали на бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, 23, сегашното ръководство на СРС не е осигурило гербове, изработени съгласно изискванията на закона. 
http://srs.justice.bg/srs/253-Дарители
Държавните институции не се интересуват и че гербът е превърнат в търговска марка. Всеки го поставя където си поиска или прави импровизации. Например герб не се поставя на знамето на България, но можете да видите на стадионите хиляди знамена с гербове на тях. Това е забранено. Съгласно чл. 10 от ПМС 476/17.12.1997 г. гербът не се изобразява върху националното знаме на Република България освен за нуждите на държавния протокол при условия и по ред, определени в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Един коментар

  1. Гербът и на https://www.betfair.com/sport/ долу. Бетфер е лицензирано буки, следователно се е заличило с националния герб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.