Последни новини
Home / Законът / Съдия Методи Лалов: Гербът е държавен символ, а не търговска марка, господа!

Съдия Методи Лалов: Гербът е държавен символ, а не търговска марка, господа!

Defakto.bg
Методи Лалов
Графично и цветно изображение на герба според ЗГРБ

Публикуваме мнението на бившия председател на СРС Методи Лалов, отпечатано във Фейсбук – страницата му, заради просветителската стойност, с която е заредено.  Добре е да не се забравят  важни неща,  които олицетворяват  държавност, суверенитет и независимост  в една уважаваща себе си държава.  

Гербът на МВнР не отговаря графично на изискванията на закона. Сега това министерство се ръководи от Екатерина Захариева.

Съгласно чл. 1, ал. 1 от Закона за герб на Република България (ЗГРБ) гербът е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава.
Използването на символи, неотговарящи на изискванията на закона показва капацитета на екипите, които отговорните държавни лица ръководят.  Хора с такова отношение не гледат на държавата като на организация, работеща в полза на гражданите, а като на ясла. За това и такива “подробности” не ги интересуват. Отношението на държавните институции към герба е още една проявна форма на институционалния разпад в обществото ни.
Ето няколко примера на държавни органи, които са поставили “герб”, чието графично изображение не съответства на приложението към чл. 2, ал. 2 от ЗГРБ – Министерство на външните работи (министър Екатерина Захариева), Конституционен съд (председател Борис Велчев), Национален институт на правосъдието (директор Миглена Тачева), Министерство на правосъдието (министър Цецка Цачева, която е пазител и на държавния печат, на който е изобразен герба), Народно събрание (председател Димитър Главчев), Национално бюро за контрол върху СРС (председател Бойко Рашков) и др. Такива примери има още десетки на агенции, общини и др.

Гербът в заседателната зала на ВСС е изработен от пластмаса или някакъв вид смола, което е в нарушение на т. 1 от Приложение № 2 към чл. 1, ал. 4 от Постановление № 476/17.12.1997 г. на МС: Пластичното изображение на герба като форма и пропорции трябва да съответства на графичното му изображение и се изработва от трайни материали – метал, камък, дърво и други. Не се допуска изработване на пластичното изображение на герба от пластмаси и нетрайни материали, сочи авторът.

Други държавни органи използват герб, изработен от забранени материали съгласно Постановление № 476/17.12.1997 г. на МС за одобряване на графичните и пластичните образци и за използване на изображението на герба на Република България – Висшия съдебен съвет (представляващ Димитър Узунов и гл. секретар Димитър Тончев), органи на съдебната власт.
Гербовете, поставени в съдебните зали на СРС на бул. “Цар Борис III”, 54, са изработен от 18 кг. месинг чрез леене. Всички гербове, поставяни преди това в СРС, са изработени от пластмаса, което е в нарушение на т. 1 от Приложение № 2 към чл. 1, ал. 4 от Постановление № 476/17.12.1997 г. на МС. Тъй като ВСС отказа да отпусне средства за изработването на гербове в съответствие със закона, направата им стана благодарение на дарители, които чрез човешката си щедрост, безкористност и стремеж към съзидание и проявената солидарност дадоха знак за важната роля на правосъдието, осъзната и подкрепяна не само от публичната власт, но и от гражданското общество. За съдебните зали на бул. “Ген. М. Д. Скобелев”, 23, сегашното ръководство на СРС не е осигурило гербове, изработени съгласно изискванията на закона. 
http://srs.justice.bg/srs/253-Дарители
Държавните институции не се интересуват и че гербът е превърнат в търговска марка. Всеки го поставя където си поиска или прави импровизации. Например герб не се поставя на знамето на България, но можете да видите на стадионите хиляди знамена с гербове на тях. Това е забранено. Съгласно чл. 10 от ПМС 476/17.12.1997 г. гербът не се изобразява върху националното знаме на Република България освен за нуждите на държавния протокол при условия и по ред, определени в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Един коментар

  1. Гербът и на https://www.betfair.com/sport/ долу. Бетфер е лицензирано буки, следователно се е заличило с националния герб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.