Последни новини
Home / Законът / С 20 на 5: Георги Чолаков бе избран за председател на ВАС (обновена)

С 20 на 5: Георги Чолаков бе избран за председател на ВАС (обновена)

Defakto.bg

Реакциите: От “избор на тишината” до “еманация на съдийското самоуправление”

С голямо мнозинство ВСС избра Георги Чолаков за нов председател на Върховния административен съд. Той получи 20 “за” срещу 5 “за” Соня Янкулова. Опасенията за провал на вота не се оправдаха. Нито един от ВСС не избра опцията “не подкрепям никого”.

Категоричната подкрепа за Чолаков е решена в последния момент, смятат кадровици.

Очаквано, зад Янкулова застанаха предложилите я Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова, както и Лозан Панов и Калин Калпакчиев.

Всички останали, включително Георги Колев, Сотир Цацаров, Димитър Узунов и т.н. избраха Чолаков.

Сега ВСС ще предложи на президента да назначи Чолаков за председател на ВАС.

Узунов: Връщам се в Сандански!

За първи път имаше сблъсък на идеи, но не и скандали, обобщи своята визия след заседанието представляващият ВСС Димитър Узунов (чието име също не веднъж и дваж се спрягаше за евентуален претендент в тази надпревара). Изборът бе осъществен по начин, който законът повелява, каза той и го повтори неколкократно.

За мен изборът е важен, защото е и стъпка към утвърждаването на съдийското самоуправление, каза Георги Чолаков.

Нямам какво да кажа, благодаря за възможността да участвам в тази процедура, лаконична бе Соня Янкулова.

На въпрос към Димитър Узунов как се е чувствал той днес, представляващият обяви: “Името ми е било спрягано за какво ли не, включително за шеф на СРС, СГС, ВАС, сега и за председател на специализирания наказателен съд. Истината е, че се връщам в Сандански”.

Защо “за” Чолаков?

Интересни бяха изговорените мотиви “за” Чолаков и, съответно, “за” Янкулова, направени преди вота.

Георги Колев обяви: “Георги Чолаков надгражда, ще се справи с мисията успешно. Освен личното ми становище, изразявам и становището на пленума на ВАС, който  издигна колегата”.

Юлиана Колева от прокурорската колегия, която познава спечелилия претендент от адвокатското си битие в Сливен, бе категорична: освен разностранния професионален опит като адвокат, нотариус и съдия в “кошницата на преимуществата” на Чолаков натежава с друго. “Много по-голяма тежест в случая има демонстрацията на принципа на съдийското самоуправление – избора на пленума на ВАС. Чолаков е подкрепен от 57 от общо 91 съдии при номинрането му и от 48 срещу 13 за Янкулова при изслушването, като 1/3 от съдите не са присъствал. Съдиите го припознаха за свой ръководител, има и 9 “външни” становища за него”, обяви Колева.

Защо “за” Янкулова?

В тази аргументация най-силен бе Лозан Панов. “Това е избор на тишината – нямаше кампания на ВСС за важността на този вот, за представяне на концепциите на кандидатите. Избор на тишината е, защото за събиранията на пленума на ВАС бе избран момент, в който 1/3 от колегите от ВАС да не участват в него. Това е избор, който се провежда 20 дни преди края на мандата на ВСС, когато всеки член на съвета е съсредоточил погледа си към изхода, няма как да не останат съмнения, че изборът може да бъде повлиян от договорки. Предпочитанията ми са към човека с административен опит, с опит в европейското право, видял нещата и от „другата” страна, човека с характер. Съдия Янкулова е магистратът, който може да защитава съдебната независимост”, категоричен бе Панов.

Калин Калпакчиев напомни: Соня Янкулова на практика доказа, че независимостта на съдията като състояние на духа е реално и дде като пример “особеното мнение” по казуса за лиценза на КТБ, при който съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от премиер и финансов министър. Направи лека историческа справка – през 1994 г., при сходен дебат във ВСС, но за председател на Върховния касационен съд, съдия Ани Аджемова е обявила: “Нам, на съдиите, администратор не е нужен, пишем си делата сами. Имаме нужда от човек с авторитет, познаващ добре законите, който да дава тон”.

About De Fakto

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.