Последни новини
Home / Законът / С 20 на 5: Георги Чолаков бе избран за председател на ВАС (обновена)

С 20 на 5: Георги Чолаков бе избран за председател на ВАС (обновена)

Defakto.bg

Реакциите: От “избор на тишината” до “еманация на съдийското самоуправление”

С голямо мнозинство ВСС избра Георги Чолаков за нов председател на Върховния административен съд. Той получи 20 “за” срещу 5 “за” Соня Янкулова. Опасенията за провал на вота не се оправдаха. Нито един от ВСС не избра опцията “не подкрепям никого”.

Категоричната подкрепа за Чолаков е решена в последния момент, смятат кадровици.

Очаквано, зад Янкулова застанаха предложилите я Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова, както и Лозан Панов и Калин Калпакчиев.

Всички останали, включително Георги Колев, Сотир Цацаров, Димитър Узунов и т.н. избраха Чолаков.

Сега ВСС ще предложи на президента да назначи Чолаков за председател на ВАС.

Узунов: Връщам се в Сандански!

За първи път имаше сблъсък на идеи, но не и скандали, обобщи своята визия след заседанието представляващият ВСС Димитър Узунов (чието име също не веднъж и дваж се спрягаше за евентуален претендент в тази надпревара). Изборът бе осъществен по начин, който законът повелява, каза той и го повтори неколкократно.

За мен изборът е важен, защото е и стъпка към утвърждаването на съдийското самоуправление, каза Георги Чолаков.

Нямам какво да кажа, благодаря за възможността да участвам в тази процедура, лаконична бе Соня Янкулова.

На въпрос към Димитър Узунов как се е чувствал той днес, представляващият обяви: “Името ми е било спрягано за какво ли не, включително за шеф на СРС, СГС, ВАС, сега и за председател на специализирания наказателен съд. Истината е, че се връщам в Сандански”.

Защо “за” Чолаков?

Интересни бяха изговорените мотиви “за” Чолаков и, съответно, “за” Янкулова, направени преди вота.

Георги Колев обяви: “Георги Чолаков надгражда, ще се справи с мисията успешно. Освен личното ми становище, изразявам и становището на пленума на ВАС, който  издигна колегата”.

Юлиана Колева от прокурорската колегия, която познава спечелилия претендент от адвокатското си битие в Сливен, бе категорична: освен разностранния професионален опит като адвокат, нотариус и съдия в “кошницата на преимуществата” на Чолаков натежава с друго. “Много по-голяма тежест в случая има демонстрацията на принципа на съдийското самоуправление – избора на пленума на ВАС. Чолаков е подкрепен от 57 от общо 91 съдии при номинрането му и от 48 срещу 13 за Янкулова при изслушването, като 1/3 от съдите не са присъствал. Съдиите го припознаха за свой ръководител, има и 9 “външни” становища за него”, обяви Колева.

Защо “за” Янкулова?

В тази аргументация най-силен бе Лозан Панов. “Това е избор на тишината – нямаше кампания на ВСС за важността на този вот, за представяне на концепциите на кандидатите. Избор на тишината е, защото за събиранията на пленума на ВАС бе избран момент, в който 1/3 от колегите от ВАС да не участват в него. Това е избор, който се провежда 20 дни преди края на мандата на ВСС, когато всеки член на съвета е съсредоточил погледа си към изхода, няма как да не останат съмнения, че изборът може да бъде повлиян от договорки. Предпочитанията ми са към човека с административен опит, с опит в европейското право, видял нещата и от „другата” страна, човека с характер. Съдия Янкулова е магистратът, който може да защитава съдебната независимост”, категоричен бе Панов.

Калин Калпакчиев напомни: Соня Янкулова на практика доказа, че независимостта на съдията като състояние на духа е реално и дде като пример “особеното мнение” по казуса за лиценза на КТБ, при който съдът е бил подложен на безпрецедентен натиск от премиер и финансов министър. Направи лека историческа справка – през 1994 г., при сходен дебат във ВСС, но за председател на Върховния касационен съд, съдия Ани Аджемова е обявила: “Нам, на съдиите, администратор не е нужен, пишем си делата сами. Имаме нужда от човек с авторитет, познаващ добре законите, който да дава тон”.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.