Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в спор за увеличението на заплатите в Темида

Кадровиците в спор за увеличението на заплатите в Темида

Defakto.bg

Спор как да се увеличат заплатите на съдии, прокурори и следователи избухна в съдийската колегия на ВСС. Дилемата е дали повишението да е с равен процент за всички нива, както е било досега или с разлика от 3 до 7 %, както предлага бюджетната комисия начело с Димитър Узунов. Той и Милка Итова защитиха идеята този път заплатите да нараснат с различен процент, което на практика ще доведе до увеличение за всички с еднаква сума. С мотива, че така ще се намали дисбалансът във възнагражденията на най-ниските и най-високите нива и ще е по-справедливо.

Юлия Ковачева, Галя Георгиева и Соня Найденова бяха на обратното мнение – проектът не е доизпипан и на свой ред създава диспропорции. Затова настояха да се изработи и втори вариант за увеличение на възнагражденията с еднакъв процент.

В крайна сметка колегията съгласува таблицата, предложена от Узунов, но с 9 срещу 1 гласа задължи и финансовата дирекция на ВСС да изработи втори вариант.

Какво да е увеличението ще реши пленумът на ВСС в четвъртък.

Минимумът да стане 1936 лева, за останалите – по 127 лева отгоре

По закон минималните възнаграждения – тези на младшите магистрати са равни на две средномесечки заплати в бюджетната сфера, напочни Димитър Узунов.

Средномесечната бюджетна работна заплата в края на 2016 г. е била 968 лв., т.е. магистратският минимум е трябвало да стане 1936 лв. още в началото на годината, но ВСС не е имал пари за това. Сега след реализирани икономии увеличението ще е от 1 септември, докладва Узунов. И актуализацията ще е със 7 % за младшите съдии, прокурори и следователи. Заплатите на всички останали ще нараснат точно с по 127 лв., което е между 6 и 3 % увеличение.

Отделно се предлага и увеличение на добавките за ранг – 100 лв. за първи ранг, 200 лв. за втори и 250 лв. за трети.

За съдебните служители разчетите на бюджетната комисия са за увеличение на заплатите им с 3,5 %. Изключението са главните секретари на ВКС и ВАС, които по закон вземат 80 % от възнаграждението на върховен съдия. И съдебните администратори, за които законът е записал заплата, равна на 80 на сто от заплатата на съдия в съответния съд.

Защо наказвате върховните съдии?

За ранговете и служителите нямам забележки, но за заплатите на магистратите не съм съгласна, опонира Юлия Ковачева. Предложението за различните проценти се мотивира със създадения дисбаланс, но първо да си отговорим що е баланс, какъв трябва да е той между различните нива и едва тогава с какъв различен процент да се увеличат заплатите в системата, заяви Ковачева.

И даде примери. Според предложените разчети на бюджетната комисия след увеличението заплатата на председател на районен съд ще стане 2611 лв., а на окръжен съдия – 2666 лв., т.е. ще са почти равни. А като се прибавят и различните рангове, може да се окаже, че възнаграждението в районния съд е по-високо от това в окръжния.

Заплатата на апелативен председател става само със 150 лв. по-ниска от тази на върховен съдия, а с ранга те се изравняват.

Нещо повече – право на три ранга имат съдиите от районно ниво и това е справедливо, изтъкна Ковачева. Но магистратите на апелативно ниво имат право само на 1 ранг, а на върховно ниво – на нито един. „При това положение сега да ги лишим и от процент при увеличението на заплатите, ще е диспропорция”, категорична бе Ковачева и попита защо се наказват върховните съдии.

Мандатът ни изтича, времето е малко, ако искаме да гласуваме увеличение, нека да е по досегашния механизъм, за да дадем възможност следващият ВСС да изработи алгоритъм за увеличаване на заплатите, той да бъде подложен на дебат с магистратите и едва тогава приет, за да е ясен, предвидим, да знаят колегите какво ги очаква, настоя Ковачева.

В Европа разликата между най-високите и най-ниските е максимум 20 %

„Абсолютно съгласна съм, че заплатата на председател на РС почти се доближава до заплатата на съдия в ОС. Но това се дължи именно на обстоятелството, че досега увеличението е било с еднакъв процент”, включи се Милка Итова.

И даде своите разчети – разликата между заплатата на върховен съдия с 40 % клас и съдия в апелативен съд е 818 лв. Разликата между апелативен и окръжен съд е 465 лв., а между върховен и районен съд е „чисто” 1675 лв, а с класа от 40 % става 2248 лв.

„Сега се предлага справедливо решение на всички да се увеличат с еднаква сума. Аз също нямам интерес да се приеме този вариант, като съдия от ОС увеличението ми е по-ниско от 7 %. Но на дебатите за избор на нов ВСС колегите усилено коментираха да се намали драстичната разлика между нивата. Има европейски държави, където възнагражденията на всички магистрат са еднакви, а другаде разликата между най-ниското и най-високото ниво е не повече от 20 %“, изтъкна Итова.

Без автоматично пришиване на опит

Изненадващо, Галя Георгиева зае страната на Ковачева.

„Не винаги евроопитът трябва да се пришива към нашата действителност, права е госпожа Ковачева. Предлагам на бюджетната ковмисия да направи и друг вариант – за увеличение по досегашния ред и да обсъдим двата варианта в пленума. Не е порок, че някой има по-висок процент към трудовото си възнаграждение, това са реално отработени години на съдии и прокурори, дистанцията трябва да се спази. Нямаме време да правим други неща, освен да преизчислим икономията и да увеличим заплатите, както досега. Но да ми се казва, че аз имам някакъв порок, защото съм работила 35 години, няма да го приема, няма да го приемат и върховните съдии. Има и районни магистрати с дълъг стаж, но работят на тези нива!”, разгневи се Георгиева.

Соня Найденова се присъедини.

Но Димитър Узунов се възмути и с репликата: „Какво е това сега, колко пъти да изчисляваме!” стана и си тръгна.

Горещата тема отива в пленума на ВСС. Дебатът там в четвъртък очевидно ще е интересен.

About De Fakto

Проверете също

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

След решение на Съда на ЕС,  ССБ апелира към съдиите за справедлива оценка на адвокатския труд по делата

  Съюзът на съдии  в България излезе с позиция  по решението на  Съда на Европейския …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.