Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в спор за увеличението на заплатите в Темида

Кадровиците в спор за увеличението на заплатите в Темида

Defakto.bg

Спор как да се увеличат заплатите на съдии, прокурори и следователи избухна в съдийската колегия на ВСС. Дилемата е дали повишението да е с равен процент за всички нива, както е било досега или с разлика от 3 до 7 %, както предлага бюджетната комисия начело с Димитър Узунов. Той и Милка Итова защитиха идеята този път заплатите да нараснат с различен процент, което на практика ще доведе до увеличение за всички с еднаква сума. С мотива, че така ще се намали дисбалансът във възнагражденията на най-ниските и най-високите нива и ще е по-справедливо.

Юлия Ковачева, Галя Георгиева и Соня Найденова бяха на обратното мнение – проектът не е доизпипан и на свой ред създава диспропорции. Затова настояха да се изработи и втори вариант за увеличение на възнагражденията с еднакъв процент.

В крайна сметка колегията съгласува таблицата, предложена от Узунов, но с 9 срещу 1 гласа задължи и финансовата дирекция на ВСС да изработи втори вариант.

Какво да е увеличението ще реши пленумът на ВСС в четвъртък.

Минимумът да стане 1936 лева, за останалите – по 127 лева отгоре

По закон минималните възнаграждения – тези на младшите магистрати са равни на две средномесечки заплати в бюджетната сфера, напочни Димитър Узунов.

Средномесечната бюджетна работна заплата в края на 2016 г. е била 968 лв., т.е. магистратският минимум е трябвало да стане 1936 лв. още в началото на годината, но ВСС не е имал пари за това. Сега след реализирани икономии увеличението ще е от 1 септември, докладва Узунов. И актуализацията ще е със 7 % за младшите съдии, прокурори и следователи. Заплатите на всички останали ще нараснат точно с по 127 лв., което е между 6 и 3 % увеличение.

Отделно се предлага и увеличение на добавките за ранг – 100 лв. за първи ранг, 200 лв. за втори и 250 лв. за трети.

За съдебните служители разчетите на бюджетната комисия са за увеличение на заплатите им с 3,5 %. Изключението са главните секретари на ВКС и ВАС, които по закон вземат 80 % от възнаграждението на върховен съдия. И съдебните администратори, за които законът е записал заплата, равна на 80 на сто от заплатата на съдия в съответния съд.

Защо наказвате върховните съдии?

За ранговете и служителите нямам забележки, но за заплатите на магистратите не съм съгласна, опонира Юлия Ковачева. Предложението за различните проценти се мотивира със създадения дисбаланс, но първо да си отговорим що е баланс, какъв трябва да е той между различните нива и едва тогава с какъв различен процент да се увеличат заплатите в системата, заяви Ковачева.

И даде примери. Според предложените разчети на бюджетната комисия след увеличението заплатата на председател на районен съд ще стане 2611 лв., а на окръжен съдия – 2666 лв., т.е. ще са почти равни. А като се прибавят и различните рангове, може да се окаже, че възнаграждението в районния съд е по-високо от това в окръжния.

Заплатата на апелативен председател става само със 150 лв. по-ниска от тази на върховен съдия, а с ранга те се изравняват.

Нещо повече – право на три ранга имат съдиите от районно ниво и това е справедливо, изтъкна Ковачева. Но магистратите на апелативно ниво имат право само на 1 ранг, а на върховно ниво – на нито един. „При това положение сега да ги лишим и от процент при увеличението на заплатите, ще е диспропорция”, категорична бе Ковачева и попита защо се наказват върховните съдии.

Мандатът ни изтича, времето е малко, ако искаме да гласуваме увеличение, нека да е по досегашния механизъм, за да дадем възможност следващият ВСС да изработи алгоритъм за увеличаване на заплатите, той да бъде подложен на дебат с магистратите и едва тогава приет, за да е ясен, предвидим, да знаят колегите какво ги очаква, настоя Ковачева.

В Европа разликата между най-високите и най-ниските е максимум 20 %

„Абсолютно съгласна съм, че заплатата на председател на РС почти се доближава до заплатата на съдия в ОС. Но това се дължи именно на обстоятелството, че досега увеличението е било с еднакъв процент”, включи се Милка Итова.

И даде своите разчети – разликата между заплатата на върховен съдия с 40 % клас и съдия в апелативен съд е 818 лв. Разликата между апелативен и окръжен съд е 465 лв., а между върховен и районен съд е „чисто” 1675 лв, а с класа от 40 % става 2248 лв.

„Сега се предлага справедливо решение на всички да се увеличат с еднаква сума. Аз също нямам интерес да се приеме този вариант, като съдия от ОС увеличението ми е по-ниско от 7 %. Но на дебатите за избор на нов ВСС колегите усилено коментираха да се намали драстичната разлика между нивата. Има европейски държави, където възнагражденията на всички магистрат са еднакви, а другаде разликата между най-ниското и най-високото ниво е не повече от 20 %“, изтъкна Итова.

Без автоматично пришиване на опит

Изненадващо, Галя Георгиева зае страната на Ковачева.

„Не винаги евроопитът трябва да се пришива към нашата действителност, права е госпожа Ковачева. Предлагам на бюджетната ковмисия да направи и друг вариант – за увеличение по досегашния ред и да обсъдим двата варианта в пленума. Не е порок, че някой има по-висок процент към трудовото си възнаграждение, това са реално отработени години на съдии и прокурори, дистанцията трябва да се спази. Нямаме време да правим други неща, освен да преизчислим икономията и да увеличим заплатите, както досега. Но да ми се казва, че аз имам някакъв порок, защото съм работила 35 години, няма да го приема, няма да го приемат и върховните съдии. Има и районни магистрати с дълъг стаж, но работят на тези нива!”, разгневи се Георгиева.

Соня Найденова се присъедини.

Но Димитър Узунов се възмути и с репликата: „Какво е това сега, колко пъти да изчисляваме!” стана и си тръгна.

Горещата тема отива в пленума на ВСС. Дебатът там в четвъртък очевидно ще е интересен.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.