Последни новини
Home / Законът / Преписвач атакува шефския пост в административен съд-Кърджали, ВСС не избра никого

Преписвач атакува шефския пост в административен съд-Кърджали, ВСС не избра никого

Defakto.bg

Със 100 % копирана чужда концепция, по израза на Галина Карагьозова от ВСС, претендент участва в надпреварата за шеф на Административен съд-Кърджали. За целия си 5-годишен мандат в съвета имаме само 1-2 случая на подобно „нагло преписване“, посочи Карагьозова.

Кандидатите за поста в Кърджали бяха двама, и двамата извън административния съд. Единият, Ангел Момчилов е председател на районния съд в града, другият – Иван Йорданов е бил ръководител на РС-Крумовград. Като преписвач бе уличен Йорданов, „заимствал“ даже и техническите грешки от концепцията на друг съдия – Хайгухи Бодикян, председател на Административен съд-Хасково.

Въпреки това Йорданов получи повече гласове от конкурента Момчилов – 5 срещу 4. Не се събраха обаче исканите по закон 8 „за“ в съдийската колегия, за да има избор. Четирима от кадровиците гласуваха против двамата кандидати.

Това бе втори поред неуспешен вот за този административен съд. Първият е през април, когато кандидатите са трима – двамата явили се днес и техен колега, отчел 0 „за“.

А от думите и на кандидатите, и на кадровици стана ясно, че доскоро безоблачният микроклимат в административния съд в Кърджали напоследък е смутен, появил се  конфликт между председателя два мандата Виктор Атанасов и трите работещи там съдийки. За това на общото събрание подкрепите са разделени – ексшефът застава зад кандидата Момчилов, останалите – зад Йорданов. А този факт бе използван днес като аргумент в полза на преписвача, защото бил предпочетен от „съдийското самоуправление“.

 

При изслушването на Ангел Момчилов Галя Георгиева го попита защо изоставя председателското място над РС-Кърджали едва на третата година от мандата си. Претендентът отвърна, че за това време вече е успял да изпълни над 90 % от управленските си заявки и ще остави районния съд добре работещ.

Иван Йорданов пък се позова на изразените „за“ него становища от ръководството на окръжния съд в Кърджали, от Крумовград, от председателя на Съюза на юристите Владислав Славов и наблегна, че самият той е член на СЮБ. Прикани кадровиците: „Бъдете смели до края на мандата си, за да го приключите достойно“.

Вие очевидно не сте в добри отношения с бившия председател на административния съд, изтълкували сте всички негови въпроси на общото събрание като заяждане и буквално сте го прканили да се премести в друг съд, обърна се към Йорданов Галина Карагьозова. Изтъкна, че на общото събрание е било загатнато за „заимстване“ на чужди идеи. И продължи: „Представяте ни на 100 % същата концепция като на Хайгухи Бодикян, явявате се пред нас без свои идеи и на практика ни заблуждавате, че участвате пълноценно в процедурата – това честно отношение към колегите ви и към нас е?“

„Има правила и дадености, от които не мога да изляза в концепцията, но съм представил пътна карта, която г-жа Бодикян не е представила“, отвърна Йорданов.

По време на последвалия дебат Карагьозова заяви: „Предния път съм подкрепила Ангел Момчилов на база на представянето му и оценка на неговите качества. Ще го подкрепя отново. Не подценявам Иван Йорданов, човек на действието е, виждате колко подкрепа си е осигурил. Днес обаче той няма как да бъде подкрепен – не представя концепция за управленските си виждания, копирал е включително техническите грешки от чужд труд и при това положение не знам дали  той изобщо може да участва в състезанието!“

Светла Петкова опонира: „Това, което излъчва г-жа Карагьозова като настроение нека не ни се отрази. Много добре познавам този съд още от пребиваването си във ВАС, ходила съм там, беше чудесен колектив в същия състав образец за малките съдилища, където има много социални проблеми. Сега изтекоха двата управленски мандата, процедурата се проточи, трябва да изберем титуляр. И двамата кандидати са с добър професионален опит и като съдии, и като ръководители. Че концепцията на Йорданов била заимствана не влияе на моето мнение, защото в протокола на общото събрание става ясно, че той е изразил визията си за развитие на АдС-Кърджали. А Момчилов е успешен председател на районния съд, виждам, че е перспестивен кандидат и за председател на окръжния, без него районният съд ще започне да страда. Нека дадем вяра и на становището на колектива, на съдийското самоуправление и да подкрепим Йорданов!“

Значи единият колега се справя прекрасно и е „перспективен“, но да подкрепим другия, който ни заблуждава и не се представи добре? – скочи Карагьозова. Напомни – ВСС не за първи път ще прекъсне текущ управленски мандат, правил го е и преди да е изтекла и 1 година от него.

На финала думата взе Лозан Панов. „Предния път не съм подкрепил никого, днес не виждам основание да си променя мнението. Абсолютно съм съгласен, че ако поощрим преписването, ще дадем тласък на много негативна практика. Но не мога да не отчета и резултатите от общото събрание, както и факта, че Ангел Момчилов е в средата на мандата си“.

Последва гласуване.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите честитят Деня на независимостта: Да помним единението и да не се борим помежду си, а за интересите на България

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си …

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.